IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР откри още резерви за намаляване на цената на тока

Средно цената на електричеството ще намалее с 0,6%, но клиентите на ЧЕЗ България ще плащат с 0,3% повече, предвижда регулаторът

10:36 | 30.05.14 г.
ДКЕВР откри още резерви за намаляване на цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри още резерви за намаляване на цената на електричеството, но само за две дружества – EVN България и Енерго Про, става ясно от доклад на работната група към регулатора, която е анализирала предложенията на енергийните дружества за новия ценови период. За клиентите на ЧЕЗ България цената на електричеството ще бъде повишена с 0,3%. Предложението на регулатора е да бъде понижена цената на нощната енергия и за трите дружества и минимален ръст на дневната тарифа единствено за ЧЕЗ.

Средната промяна за цената на тока ще бъде в рамките на 0,66% в посока надолу за периода 1 юли 2014 г. - 30 юни 2015 г. Това предложение ще бъде обсъдено на открито заседание на регулатора през следващата седмица.

Най-голямо е намалението за потребителите на EVN България – с общо 1,30%. Клиентите ще плащат по 0,0833 лева за киловатчас през нощта, или с 3,93% по-малко от сегашния ценовия период. За това дружество намаление е предвидено и за дневната тарифа – с 0,8% до 0,152 лева за киловатчас.

За Енерго Про общото понижение е от 1,17%, като цената на нощната тарифа намялава с 3,74 на сто до 0,0853 лева. За киловатчас по дневната тарифа потребителите ще плащат по 0,158 лева, или понижение от 0,6%

За потребителите в Западна България токът ще поскъпне с 0,3%. За ЧЕЗ България ДКЕВР предвижда намаление на цената на нощната тарифа от 0,84% до 0,0843 лева за киловатчас. За дневна тарифа ще се плаща по 0,149 лева за киловатчас, или увеличение от 0,32%.

ДКЕВР предвижда и спад на потреблението на енергия в новия ценови период от 9 на сто.

Припомняме, че вчера енергийният регулатор изиска от Националната електрическа компания (НЕК) и представителите на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 предоговоряне на дългосрочните договори за изкупуване на електричеството.

Трябва да бъде постигнато минимално намаление на цената на изкупуваната от тях енергия – с 30% за ТЕЦ Марица Изток 1 и с 20% за ТЕЦ Марица Изток 3, заявиха от ДКЕВР. Освен това има предложение и за намаляване на изкупуваната енергия от ВЕИ производителите.

Това би намалило разходите на НЕК с около 1 млрд. лева през новия ценови период, изчислиха от регулатора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още