IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолационните материали може да поскъпнат

Заради политическата и финансова несигурност секторът отчита застой на интереса към покупка на материали

11:34 | 29.09.14 г. 1
Изолационните материали може да поскъпнат

Логично е цените на изолационните материали да поскъпнат заради предвиденото увеличение на цените на тока. Това прогнозира пред БТА Борис Радулов - председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Припомняме, че според разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се очаква цената на електроенергията да се увеличи от 1 октомври в рамките на 10%.

Експертите в санирането са затруднени да кажат средно колко би излязло елементарното обновление на жилището - външна изолация и подмяна на дограми. Но според Радулов ако е направен правилен избор на материалите, цената на изолацията с включени разходи за полагането й излиза около 50 лева на квадратен метър.

Тази инвестиция се възвръща средно за три години, ако бъде правилно изпълнена. Колкото повече се вдигат цените на енергоносителите, толкова по-бързо ще си върнем вложеното, посочи Радулов.

Той обясни и как трябва да се правят изчисленията за изплащане на вложението - преди да се пристъпи към изолация на дома, домакинството трябва да изчисли какви енергийни разходи би имало, ако отоплява цялото неизолирано жилище - обикновено те са два или три пъти повече спрямо това, което би било след топлоизолацията му. Само при тези разчети енергийно ефективната инвестиция се възвръща за три години.

Ако обаче обитаваме една - две отоплявани стаи, периодът на възвращаемост логично се удължава. Освен това се появява и проблем с мухъла и влагата не толкова заради лошата изолация, колкото заради факта, че не се отоплява цялото жилище.

В момента от бранша отчитат застой на интереса към покупка на изолационни материали заради политическата и финансова несигурност.

„От 2008 г. досега цените прекалено паднаха, защото всички мислеха, че като се свали цената, ще се увеличат продажбите. Това се оказа невярно, но пък отприщи възможността за злоупотреби с евтини материали“, допълни Радулов.

Според него държавата трябва да намери форма да стимулира хората, които санират жилищата си. Това ще рефлектира върху ръста на потреблението, а оттам и върху развитието на икономиката.

В Белгия например, когато домакинство докаже със сертификати постигната енергийна ефективност на жилището си след саниране, държавата му връща веднага 8 евро на квадратен метър жилищна площ, даде пример той.

При избора на фирма за външна изолация експертите съветват да не слушаме съседите или бригадата, която я полага, а да се свържем с производители и вносители. Най-добре да се пристъпва към изолация след консултация с проектант, който да направи изчисления за необходимия вид изолация за дома ни според неговата специфика.

Производителите на такива материали или вносителите също имат технически отдели, които биха могли да ни посъветват при избора на изолация за нашето жилище.

Борис Радулов дава още един съвет - да не се изолира само в границите на апартамента, а да се застъпи по около 30 - 40 сантиметра и от стените на съседите, защото така се обхващат топлинните мостове между таваните и подовете.

Добре е да се поинтересуваме какви обекти досега е изпълнила наетата фирма, какви са отзивите за нея, съществува ли в правния мир, съветва още експертът.

Регистър на легалните фирми за топлоизолация липсва, но от браншовата организация гарантират за своите членове, че работят на светло и с гаранция за качеството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Борис Радулов - председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Борисчо, материалите мога да поскъпнат, ако има кой да плати това поскъпване.А сега кажи колко от тези материали са произведени в България. 80% е внос и ти трябва да го знаеш, как тогава тока в България ще се отрази на това чуждестранно производство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още