IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Поскъпването на тока с 10% не решава проблемите на енергетиката

При такива дефицити е време за приватизация на активи на НЕК, смята Иван Хиновски

15:28 | 19.09.14 г. 11
<p>
	Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Цената на тока ще бъде повишена от 1 октомври. Снимка: ЕК

Цената на електричеството ще се повиши от 1 октомври, официално потвърди новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Точният процент на този етап не е ясен, но председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова очаква, че ще бъде не повече от 10 на сто.

Investor.bg се допита до експерти достатъчно ли ще е това увеличение, за да бъде спасена енергетиката.

Атанас Тасев: Дефицитите в системата надхвърлят 1 млрд. лева годишно

Увеличението на цената на тока, ако е отнесено само до битовите потребители, ще донесе допълнителни 200 млн. лева в системата и това не може да балансира изцяло дефицитите в системата, които надхвърлят 1 млрд. лева годишно, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Важно е също така и накъде ще бъдат насочени тези средства, обясни още той и допълни, че с увеличението трябва да бъдат компенсирани основно дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК).

Всички трябва да са съпричастни за спасяването на сектора, включително и потребителите, категоричен беше експертът. Трябва да се започне политика на икономии и намаляване на потреблението. Нужни са инвестиции за намаляване на енергийния интензитет на икономиката, но също така и за саниране на жилищата и покупката на нови, енергоспестяващи уреди, обясни Тасев.

Експертът направи прогноза, че цената на тока ще се повиши с между 5 и 10%, като числото ще бъде „по-близо до 10%, отколкото до 5%“. Конкретното увеличение обаче трябва да премине през обществено обсъждане, а след окончателното решение на ДКЕВР има и 14-дневен срок за обжалване пред Върховния административен съд.

„ВАС е основният орган, който защитава интересите на гражданите от произвола на държавните институции и може да бъде сезиран и от група граждани, които са страна в случая“, допълни той.

Според него кризата е извела на улицата хората, които протестираха срещу високата цена на тока. От 2009 - 2010 година досега токът е поскъпнал 2,5 пъти, но преди да започне кризата, никой не е протестирал.

Причината за „дупката“ в сектора са дългосрочните договори с „американските“ централи и за изкупуване на „зелена“ енергия, коментира още той. Договорите на тези централи обаче са сключени в съзвучие със законодателството. Затова и от ДКЕВР поискаха помощ от Европейската комисия за разрешаването на казуса.

Според Тасев ЕК може да допусне държавна помощ за централите, защото Брюксел защитава и двете страни – и държавата, и инвеститорите. В този случай може да се окаже, че намалената цена на изкупуваната енергия ще бъде компенсирана със средства от държавния бюджет.

Експертът посочи, че това ще бъде цената на неправилните ценови политики в сектора, водени досега. Според него съставът на ДКЕВР винаги е бил експертен и професионален, но натискът отвън е бил голям. Още по време на правителството на Борисов са създадени такива очаквания, че ако регулаторът вземе правилно решение (т.е. да повиши цената на тока - бел. ред.), това е щяло да доведе до оставката на правителството. „Затова и правителството на Пламен Орешарски не повиши цената, а напротив – я намали“.

Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Цената на тока в БГ е нереално ниска, и то от години"Ниска е да, каквито са и доходите на населението от години. :) Има си прагове на търпимост и точно тях атакуват! С каква цел ? ..ще се разбере с времето по резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...А, В СЪЩОТО ВРЕМЕ, от слънчасалото братство, се надигнаха каот стена да защитават корупцията като "необходимо зло". Явно, разчита се, че и с нечисти похвати, ще си вдигнат продажбите на чиста енергия. С чиста съвест: *** работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
София си е град от селски тип :)) Един пич го каза, този пазар е силно еластичен. Вдигаш рязко цената на електроенергия, потреблението пада, щото се минава масово на по-евтини заместители като отопление на дърва :)) Смогът в градовете е един от ефектите, другите са, че хората стават злобни, и потреблението на еленергия пада, а ЕСО започва да изключва от системата соларки и перки. Глей къв купон ще стане, ако *** реши да намали доставките на газ, а украинците почнат да го крадат :)) Да цитирам и един жив класик, ще се лее кръв и лой по улиците. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Не *** той! Вероятно е от кърлежите "инвеститори" във ВЕИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 15
Repoman
преди 9 години
Само селяните ползват дърва за отопление. Отоплението на дърва и въглища в големите градове следва да се забрани, както е и на запад, защото води до смог и големи екологични проблеми. За същото трябва да има големи наказания и глоби, за да се спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
desperado
преди 9 години
Много си заблуден или си много ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
desperado
преди 9 години
Много си заблуден или си много ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И колко от българите ще могат да го плащат този ток? Или това не е грижа на един истински капиталист, нали? Ти наемаш ли се да го направиш това.в качеството на длъжностно и отговорно за последствията лице?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Ако скочи два пъти, ти гарантирам две неща: първо, масово ще започват да се топлят на дърва, от което в София ще трябва да излизаш само с маска. И второ, ще подпалят задниците на разни отговорни фактори, независимо от коя политическа сила са :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 31
Repoman
преди 9 години
Цената на тока в БГ е нереално ниска, и то от години. Не може отоплението на ток да излиза на едно ниво с отоплението на газ като разход. Затова и малкото ентусиасти топлещи се на газ започнаха да обръщат на ток. Нужно е тока да скочи поне 2 пъти и то скоро за да се пресече тази негативна тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още