IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВТБ: Изключването на руските банки от SWIFT ще значи война

Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, защото се основава твърде много на долара и еврото, казва директорът на банката Андрей Костин

10:05 | 04.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВТБ: Изключването на руските банки от SWIFT ще значи война

Главният изпълнителен директор на банка ВТБ, вторият най-голям кредитор в Русия, Андрей Костин предупреди Запада да не изключва руските банки от международната разплащателна система SWIFT.

SWIFT (Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunications) е глобална комуникационна междубанкова мрежа за обмен на финансова информация по преводи, документарни акредитиви, инкаса, банкови гаранции, чекове, операции и други.

По думите му Русия „разполага с план Б, ако банките няма да могат да ползват SWIFT за трансакции с евро или долари. Но лично според мен, ако бъдат въведени такива санкции, то това би означавало война“, казва Костин в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Ако на руските банки бъде забранен достъп до SWIFT, то посланикът на САЩ в Москва трябва да бъде отзован още в същия ден, заяви банкерът. „Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, тъй като тя се основава твърде много на долара и еврото“, признава Костин. 

В разгара на кризата между Русия и Запада през това лято Европейският съюз (ЕС) даде заявка, че планира блокиране на руския достъп до международната система като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва.

SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

Припомняме, че руската централна банка планира да приключи създаването на своята алтернатива на SWIFT до май 2015 г. Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters.

В първото си интервю за западна медия от началото на кризата в Украйна Костин признава, че през тази година банка ВТБ ще трябва да задели 1,3 милиарда долара за резерви, тъй като украинската икономика е пред колапс. „Но ние искаме да останем там и няма да намалим кредитирането си в страната", заяви Костин.

Като цяло руските банки са ангажирани в Украйна с 25 млрд. долара. С оглед на трудната ситуация бившият руски дипломат, който е живял дълги години в Англия и Австралия, се опасява, че групата ВТБ няма да отчете през тази година почти никаква печалба. Въпреки това „ще бъде заделена голяма сума за резерви заради кредитите на украински и руски фирми“, казва той.

Всичко за санкциите и контрасанкциите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Трябва Путин да въведе сребърна рубла с валутен резерв 5% от БВП, и парична маса от банкноти равна на 12% от БВП. Сега имаха 2,5% търговски излишък, а нефта им е 10% от БВП, значи при тези цени ще имат поне 3% търговски дефицит, ако санкциите като внос и износ са балансирани. Затова трябва да теглят валутен заем, като сега дългът им е 10-12% - държавен дълг. Но след сребърната рубла като реалност, ще настъпи масово частно кредитиране чрез връщане на руски капитали и чрез чужди банки. Но е добре да направят минималната заплата да е 40% от БВП. Сега Русия има 28 000 долара БВП на зает, в Полша е 30 000 долра този показател, номинален. Пък полската минимална заплата е 400 евро при руска минимална заплата от 130 евро. То затова и Полша и Естония имат малко повече БВП на глава, при занижено потребление в Русия. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Poland/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
Pyramid
преди 9 години
"Чичо Джо" /Сталин, б.а./ е бил съветски но, не и руски държавник. Нито е бил , нито белоруски нито украински. Сталин е ГРУЗИНЕЦ /т.е. еврей по баща, от евреи, живели в Грузия/ а русия, знаем, някога твърде безпощадно завзема тези земи. Оттам, никакво ценене на живота на поробителите /сещаш се/. За Сталин, Ленин, Троцки и другите ком. шефове, хората са били...мат'риял, като за...сещате ли се? като за БОКО. Ето защо, най-безмилостно, те са били използвани за пешки в нечия чужда на тях игра. Та, не Русия. СТАЛИН е бил сатрапът. Сталин, Берия /също кавказец/, Дзержински /полски евреин/ и т.н. А за берлинската операция, нещата стоят маако по-иначе: дори Сталин си е давал сметка че, овладеят ли янките Германия /преди тях/, нова голяма война е щяла да /му/ струва много повече ресурси, с които съветите е трябвало да си възстановяват страна, икономика, каквото се сетиш. Логиката е проста: Завземаме първи сега, и си спестяваме грижи след няколко години. Познал е, гяволът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Не е само тази операция през ВСВ с такива характеристики - това ми се е набило като общо впечатление и затова го казах (а щурма на Берлин е най-показателния пример). А дали политиците мислят за загубата на човешки животи ми е трудно да преценя. Изглежда, че да, мислят, но до там - ако и когато се стигне до действия нещата не са еднозначни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Така че в никакъв случай не мога да се съглася , че това е руски патент - да даваш жертви в човешки животи на свои граждани . Вярно е и друго : влиянието (гео-политическо, военно и икономическо), които някой от западните държави са достигнали им дава възможността да воюват и с чужди ръце , похват, които са извели до високо ниво на усъвършенстване, нещо което руснаците нямат ресурса да си позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Ами не съм мн сигурен, че такъв нюанс има цитираното изказване, респективно коментара ми е свързан с това, което аз съм възприел като смисъл и теза. А иначе за това, какво се е случило в една конкретна военна операция (завземането на Берлин), не можем да съдим извън контекста на това, какви стратегически цели са се преследвал и от там оправдана ли е избраната тактика - на война се дават жертви. Германия в рамките на две войни само дава човешки и материални жертви, без да печели нищо, защо е започнала войните в такъв случай ? Политиците не мислят ли за загубата на човешки животи? За щатите Виетнам също е фиаско и загуба на на американски животи, които с нищо нито се оправдават, нито компенсират, защо са започнали тази война. В исторически план, в тази част на глобуса (западния свят) далеч не липсват нито граждански войни, нито революции, нито икономически кризи, чиито човешки жертви са напълно съпоставими по мащаб с ефекта от сходни процеси в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ми добре ве айде взима се крайното решение на запада и почва война нали тва искат включително и ти, ми ай да нападат взимай пушката и ти и тръгвайте да сваляте тиранита и тва е и после демокрация нали това е целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Хитрата сврака с двата крака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
Людени
преди 9 години
А ти "кво ми философтстваш само ? ".... и обираш отрицателниЯТ вот !! Ха Ха ХА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
Ricco
преди 9 години
Железния кон е изпуснал една дума - "свои" - "Запада не играе неговата игра на убиване на СВОИ хора". И на мен ми се струва, че от тази гледна точка - цененето на свои хора има известно право. Спомням си например, че по време на ВСВ, при превземането на Берлин, СССР дава 300'000 жертви! Което, без да съм специалист по военно дело, но ми се струва прекалено много. Само и само да го превземат по-бързо (ясно е било, че рано или късно ще падне), те жертват огромно количество СВОИ хора. Нещо, което западно правителство не би направило. И ми се струва, че това не е само по време на война, а че руснаците по принцип не ценят своите хора (освен ако не са роднини или приятели) и че това е един от огромните, ако не и най-големия проблем, който спира развитието им....И това въпреки фразата за кадрите идваща не от друг, а от руски ръководител. Защото едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още