IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВТБ: Изключването на руските банки от SWIFT ще значи война

Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, защото се основава твърде много на долара и еврото, казва директорът на банката Андрей Костин

10:05 | 04.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ВТБ: Изключването на руските банки от SWIFT ще значи война

Главният изпълнителен директор на банка ВТБ, вторият най-голям кредитор в Русия, Андрей Костин предупреди Запада да не изключва руските банки от международната разплащателна система SWIFT.

SWIFT (Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunications) е глобална комуникационна междубанкова мрежа за обмен на финансова информация по преводи, документарни акредитиви, инкаса, банкови гаранции, чекове, операции и други.

По думите му Русия „разполага с план Б, ако банките няма да могат да ползват SWIFT за трансакции с евро или долари. Но лично според мен, ако бъдат въведени такива санкции, то това би означавало война“, казва Костин в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

Ако на руските банки бъде забранен достъп до SWIFT, то посланикът на САЩ в Москва трябва да бъде отзован още в същия ден, заяви банкерът. „Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, тъй като тя се основава твърде много на долара и еврото“, признава Костин. 

В разгара на кризата между Русия и Запада през това лято Европейският съюз (ЕС) даде заявка, че планира блокиране на руския достъп до международната система като един от възможните варианти за нови санкции срещу Москва.

SWIFT е един от основните канали за комуникация между Русия и международната финансова система. Западните сили вече използваха този вид санкции срещу Иран през 2012 г., като забраниха на доставчиците да предоставят информационни услуги на иранските кредитори.

Припомняме, че руската централна банка планира да приключи създаването на своята алтернатива на SWIFT до май 2015 г. Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters.

В първото си интервю за западна медия от началото на кризата в Украйна Костин признава, че през тази година банка ВТБ ще трябва да задели 1,3 милиарда долара за резерви, тъй като украинската икономика е пред колапс. „Но ние искаме да останем там и няма да намалим кредитирането си в страната", заяви Костин.

Като цяло руските банки са ангажирани в Украйна с 25 млрд. долара. С оглед на трудната ситуация бившият руски дипломат, който е живял дълги години в Англия и Австралия, се опасява, че групата ВТБ няма да отчете през тази година почти никаква печалба. Въпреки това „ще бъде заделена голяма сума за резерви заради кредитите на украински и руски фирми“, казва той.

Всичко за санкциите и контрасанкциите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 20 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Руското търпение ще се скъса и разни там фоби и фили не, ами всички ще ГО задухаме. Айде стига с пусти санкции, да не си разрушим колибките за глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 7
SSIW
преди 9 години
Запада не играе неговата игра на убиване на хора....Това което си написал е най-мерзка гавра (умишлена или неумишлена) , както с паметта на избитите от Запада, така и с духа на хуманното и хуманизма въобще!!! Запада столетия поред, без прекъсване, собственоръчно пише правилата и покорява връх след връх в същата тази игра на убиване на хора !!! Няма кой да му се опре на малкия пръст на Запада по тези достижения , като започнеш от историята на колониализъм и геноцид в/у цели раси, преминеш през двете световни войни и завършиш с това, че за последните 70 години, 9 от всеки 10 военни конфликта на тази планета, са следствие на американска агресия !!!Щатите си остават единствените , които са използвали ядрено оръжие срещу живи хора !!! В историческа ретроспектива , това се случи буквално вчера !!! Какво друго е тази игра, която играят, ако не военен терор, сеене на смърт и разруха???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
ем не ама никой никаква позиция не взема да му се невиди. Са ок разбрах *** *** и тиранин ами айде що не го нападат ми се мотат НАТО тва питам навсякъде и никой не може да ми отговори?!? Да го свалят там и да се приключва и ние да спрем да лаем и всичко да е демократично и мирно и точка са или ше прайм или няма да прайм не както с Южния поток не няма да прайм па после се разреваха еее са кво е тва ?!? Взима се решение и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Голем фен съм ти, да знаеш! хахаха! Weiter, weiter...! хаха! И не се бъзикам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
добре ве ай нападни го Путин ай кво чакат НАТО и такива тарикати като тебе. Давайте там напред и да се свърши ай. Какво чака още НАТО аз не мога да разбера? Да го нападат, че да го свалят от власт както Саддам и Кадафи и се приключва филма кво ми философтстваш само ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
Българина и на тва не съгласен е нали искаме освобождение от *** с кво да се махне освен с война от власт? После що нищо не можем да напрайм ми защото май нямаме позиция за нищо свикнали да чешаме само коня за гривата и да даваме акъл. За тва няма потоци мотоци сетили се да реват за ЮП е нали уж се освободихме от енергиино руско робство са кво има пак? Нали Боко каза, че ше сме износител на газ?!? Гледам русофобите само врякат срещу ***, като се заговори за война да го нападат пак ресто и пак задна ми като е задна тогава всички тарикати обратно по дупките и няма да го псуват ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Хахахах,путинчо е изпаднал в ступор.Запада не играе неговата игра на убиване на хора.САЩ и ЕС никога няма да пратят войски в Украйна, защото това би легитимирало инвазията на путин там.Санкции до дупка, включително и да се изключи фашистка русия от SWIFT.Само с интервюто на този баламурник от ВТБ е сигнал за всеки, не само западните компании, да прехвърли всички авоари от русия към Западни банки.Само руснаците са способни да постигат точно обратния ефект на желаното, и то винаги.Още Брежнев им го каза, ама *** не ще и да чуе.Евраазийският съюз утече в канала.Хахаха.Горбачов, успя при разпада на СССР да предотврати кръвопролитията, но при разпада на русия, путин ще я удави в собствената и кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 28
michaelis
преди 9 години
айде са е момента, тея в САШш нали искат война да има еми ето човека им дава картбланш ..-----------------------Банковата система е най-уязвимата част на руската икономика, защото се основава твърде много на долара и еврото ...ако бъдат въведени такива санкции, то това би означавало война ...-----------------------питам и колегите в темата за Украйна що да не се нападне от НАТОто Рашата да се освободи Украйната и Рашата от ***, но никой не може да ми отговори защо не искат да нападат, са аз не мога да разбера нали искат освобождаване и война ами ай са е момента, кво чакат още се пита в задачата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още