IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобрява до дни още една оперативна програма

До края на годината България ще получи със сигурност над 500 млн. лева от европейските фондове, заяви Кристалина Георгиева

17:53 | 04.12.14 г. 1
ЕК одобрява до дни още една оперативна програма

До дни Европейската комисия ще одобри още една оперативна програма от новия програмен период, съобщи пред журналисти комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева.

Става дума за фонда в подкрепа на най-нуждаещите се, по който в периода 2014 - 2020 година ще получим 250 млн. лева. Така още преди Коледа страната ни ще може да получи 22,8 млн. лева авансово по този фонд.

Реално до края на годината България ще получи със сигурност над 500 млн. лева от европейските фондове, уточни още Кристалина Георгиева. Тя посочи, че до 31 декември ще получим 480 млн. лева по ОП „Околна среда“. Още 40 млн. лева ще получим като авансови плащания по одобрените оперативни програми за периода 2014 - 2020 година.

Припомняме, че преди броени дни Брюксел даде зелена светлина на ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Комисарят допълни, че се работи активно за одобряване и на останалите оперативни програми от новия период и уточни, че 11 държави, сред които и България, са поискали удължаване на периода за усвояване на средства от стария период след края на 2015 г. Решение дали това ще бъде допуснато ще бъде взето на Европейския съвет през декември.

Няма автоматична процедура за санкции при свръхдефицит, коментира още Кристалина Георгиева. Тя посочи, че ако България увери Брюксел, че до 2016 година може да свали дефицита под 3%, може да не стигне до наказания.

"Комисията преценява много внимателно всички мерки за ограничаване на дефицита", посочи Георгиева и допълни, че понякога тези мерки са стратегически реформи, които в краткосрочен план дори повишават бюджетния дефицит, но ако в средносрочен и дългосрочен план се очаква те да дадат резултат - наказание може да бъде избегнато.

Това правителство дава заявки за подобни реформи - рестарт на пенсионната реформа, в сферата на здравеопазването, образованието и електронното правителство, посочи още комисарят.

Георгиева посочи още, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не се отказва от заявеното по време на предизборната кампания да бъде премахнат Механизмът за наблюдение в областта на вътрешните работи и съдебната реформа за България. Той обаче няма да бъде премахнат автоматично, а след постигане на напредък от страна на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Борисов ко не изнуди ЕС за няколко програмки покрай "загубата" на ЮП, не го признавам за тарикат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още