IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия ратифицира заема за 1,5 млрд. евро при лихва от 1,08%

Кредитът, отпуснат от 4 банки, е за срок от 6 месеца с възможност за удължаване на мостовото финансиране с още 6 месеца

18:41 | 10.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетната комисия ратифицира заема за 1,5 млрд. евро при лихва от 1,08%

Комисията по бюджет и финанси в парламента ратифицира Договора за заем между България и HSBC, Societe Generale, Citibank (клон Лондон) и УниКредит Булбанк АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и UniCredit Bank АG (клон Лондон) - в ролята на агент, предава БТА.

Министърът на финансите Владислав Горанов представи законопроекта пред членовете на комисията. Той каза, че след проведените интензивни преговори с четирите банки на 8 декември е подписан договор за предоставяне на заем с общ размер 1,5 млрд. евро, оформен от базираната в Лондон Асоциация на кредитните пазари. По думите на Горанов Асоциацията е еталон при изготвянето на такива договори.

Заемът е за срок от 6 месеца при годишен лихвен процент, определен от шестмесечния Euribor плюс надбавка от 0,9 процентни пункта или към днешна дата лихвеният процент е в размер на 1,08 на сто, информира финансовият министър.

Горанов посочи, че когато Министерството на финансите е проучвало доколко вътрешният пазар може да поеме такъв дълг индикативната доходност, която е била предложена, е била в размер на 1,83 процента или приблизително с 50 процентни пункта по-висока спрямо тази на външните пазари.

Договорът предвижда възможност за удължаване на мостовото финансиране с още 6 месеца. Целта на външното финансиране е да диференцира вътрешното дългово финансиране и по този начин да се предотврати изтеглянето на ликвидност от българския банков сектор, посочи Горанов.

Той каза, че средствата от поетия външен дълг ще бъдат използвани за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очаквания по-голям дефицит, необходимостта от предоставяне на финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), както и обезпечаването на ликвидна подкрепа на банковия сектор.

Представителите на БСП лява Бългaрия и на Атака се изказаха против вземането на външен заем и заявиха, че няма да подкрепят законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
"Заемът ще увеличи държавния дълг на България до 28,4% от брутния вътрешен продукт тази година от 18%, колкото бе през 2013 г. "Яко, няма що. 10% отгоре за 1 година - и ефекта нулев. Водите ни към ускорен фалит, господа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
Всички които теглят заеми без да кажат дума кога ще го върнат и кой и как са престъпници които злоупотребяват със властта-истинското мнозинство на престъпниците е именно при гласуването на това-А телевизиите ни занимават със изкуствени теми Петко Сертов ,***,Южен поток и друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още