IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на България до спекулативния клас BB+*

Кредитната агенция все пак запази перспективата пред страната ни на "стабилна"

19:17 | 12.12.14 г. 32
S&P понижи рейтинга на България до спекулативния клас BB+*

Standard & Poor's (S&P) понижи дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда и местна валута до спекулативния клас BB+ от инвестиционния клас BBB-, съобщи международната рейтингова агенция, цитирана от ТАСС.

S&P изтъква като основни причини за промяната ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ) и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното агенцията свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната.  

Експертите все пак запазиха перспективата пред рейтингите на страната ни на "стабилна". Причината са ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според тях балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

S&P предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор. Корекция може да бъде направена също така, ако се повиши потенциала за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо.

"Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

По думите му в документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт.

"Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма „Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на Standard&Poor's за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", изтъкна министърът.

Понижението е второто за страна ни пред тази година. През юни S&P понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на "BBB-/A-3" със стабилна перспектива.

Като основание за тогавашното намаляване на рейтинга бяха посочени политическата обстановка в страната, която оказваше влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

"Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P.

Пречките за страната бяха свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и със застаряването на населението.

* Актуализирано в 19:35 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 27 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Още джънк бондс, ихаааа!Жей, не барай програмистите. Ако не са те, средната заплата я пиши 300 лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Предлагам да закрием България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 57 rate down comment 3
Jay Gould
преди 9 години
48% от населението над 19 г. е на бюджетна издръжка и заплати. От останалите 52%, половината са безработни или без постоянни доходи. Бизнес няма, а единствените мерки на правителството за неговото "съживяване" са писане на концепции, програми и голямо думкане по телевизиите за поредното решение на безработицата с връчване на метла и лопатка за половин минимална заплата на камерна група безработни. Няма държава в която има само чиновници, безработни, *** и програмисти, да е прокопсала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 40 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Ми ББ е на власт, затуй и рейтинга е ББ+. Като сдаде власtта рейтинга ше стане ББ- :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 7
Трубадур
преди 9 години
Тъй както върви скоро може и Дянков да повикаме на помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 9
rmarkov
преди 9 години
"Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока", пишеше в тогавашното съобщение на S&P." Те (S&P) не знаят за какви реформи изобщо ще става на въпрос в България Такива реформи, че S&P вече няма да бъдат адекватни оценители на българския суверенен риск, тъй като не само, че няма да има никакъв риск, но няма и да остане дълг, издаден като облигации от българското правителство, който те да оценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 2
rmarkov
преди 9 години
...Както показа кризата с гръцкия дълг, монетарната постройка позволява на пазарите и на рейтинговите агенции (или в случая с Гърция и на други страни) да диктуват вътрешната домашна политика на политически суверенна страна. Несуверенните правителства могат да се превърнат в Понци-пирамидални схеми, неспособни да обслужват съществуващия дълг от данъчните си постъпления; те задължително трябва да идат на пазарите, за да вземат заем, с който да платят лихвата.Очевидно такава дългова динамика ограничава жестоко несуверенното правитеслтво. С всеки следващ заем пазарите изискват по-високи лихви, за да компенсират нарастващия риск от изпадане в несъстоятелност. Правителството може лесно да влезе в порочен кръг, тъй като трябва да взема дори по-големи заеми, за да плаща все по-високи лихви. Навярно пазарите ще му отрежат кредита дори преди да е достигнало истинска Понци-позиция" http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2014/11/10.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
rmarkov
преди 9 години
"...Суверенните правителства никога не срещат финансови ограничения в собствената си валута, тъй като те са монополните издатели на тази валута. Те правят всяко дължимо плащане, включително и плащания по лихвите на дълга си и плащанията по главницата, чрез кредитирането на банкови сметки, което означава, че, оперативно, те не са ограничени по отношение на това колко могат да харчат. Тъй като издаването на ДЦК е доброволно, суверенното правителство също не се нуждае да оставя на пазарите да определят лихвата, която то плаща по облигациите си.От друга страна, несуверенните издатели, като Гърция, които са предали монетарния си суверенитет, срещат финансови ограничения и са принудени да вземат заеми от капиталовите пазари при пазарни лихвени стойности, за да финансират дефицитите си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 52 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Балонът на търпение на българите няма да се пръсне скоро, питайте турците ако не вярвате. Ти си много млад и не помниш хаотичния фалит през декември 1996 и тогава хората вместо да изловят депутатите след като опитаха да щурмуват парламента, да ги наредят в една редичка и да разстрелят до един, хората си ги избраха същите тези да ги управляват малко след фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 2
Vesko94
преди 9 години
Аз оставам голям критик на работата на подобен тип агенции, но за жалост оценката им е реална в този случай. Как ли гледат потенциалните инвеститори, гледайки за какво ще ходят парите от заема? По мое мнение властта не прави нищо друго в момента, освен да си купува време, нещо характерно и за предишните, с изкуствените намаления на цената на тока. Кога ли обаче балонът на търпение у хората ще се пръсне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още