IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки медии: ЕЦБ иска от Гърция бързо сформиране на правителство

Вероятността страната да излезе от еврозоната е твърде малка, твърди Ройтерс

13:06 | 08.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцки медии: ЕЦБ иска от Гърция бързо сформиране на правителство

На свое заседание в сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) е поискала от управителя на гръцката централна банка Янис Стурнарас Атина да постигне споразумение с международните кредитори след изборите на 25 януари, за да може да продължи предоставянето на ликвидност на гръцките банки, информират  вестниците в Атина, цитирани от БТА.

Вестник "Катимерини" пише, че вчера във Франкфурт се е  състояло заседание на управителния съвет на ЕЦБ, на което е била обсъждана възникналата несигурност в Гърция след появилите се  спекулации около излизане на страната от еврозоната. 



Представители на банки алармирали на заседанието, че несигурността в Гърция е довела до значителен спад на депозитите в гръцките банки и че само през декември миналата година те са  спаднали с около 2,5 млрд. евро.

Все пак те успокоили, че ситуацията е под контрол и че няма основания за тревога. Банкер номер едно на Гърция уверил, че ЕЦБ е склонна да продължи да осигурява ликвидност на гръцките банки, но при условие, че Гърция ще продължи да се придържа към спасителната програма и ще изпълнява поетите от нея ангажименти.

"Имерисия" цитира статия на италианския в. "Република" под заглавие "Таен план срещу фалита", в която се твърди, че Ципрас се договарял задкулисно с Брюксел и ЕЦБ за компромис, който да отдалечи риска от фалит на Гърция. 

Според материал на агенция Ройтерс, която се позовава на неназовани високопоставени източници, германски и европейски представители в момента търсели компромисни решения в случай, че в Гърция се стигне до правителство на партията СИРИЗА след  изборите на 25 януари.  Според същите тези източници вероятността Гърция да излезе от еврозоната е твърде малка. Те изказвали увереност, макар да не били сигурни на сто процента, че ЕС ще може да стигне до споразумение с Алексис Ципрас, ако неговата партия СИРИЗА спечели вота. 

Междувременно и германският канцлер Ангела Меркел омаловажи вероятността Гърция да излезе от еврозоната, но даде да се разбере, че очаква Атина да се придържа към условията по международната спасителна програма след изборите този месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжаhttps://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледаhttp://vbox7.com/play:0fa81ed567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAIN https://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още