IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СИРИЗА твърди, че Гърция няма да излезе от еврозоната

Спасение на еврото не може да стане при неконтролируем държавен дълг на членките на еврозоната, казва Алексис Ципрас

09:04 | 06.01.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

В случай на победа на главната опозиционна партия СИРИЗА на предсрочните избори в Гърция на 25 януари Гърция ще остане член на еврозоната. Това се подчертава в изявление на СИРИЗА, публикувано по повод "ужасяващите истории, разпространявани в Европа за неминуемо излизане на Гърция от еврозоната", предава ТАСС, цитирана от БТА.

Според данни на допитване до общественото мнение, публикувани на 4 януари, СИРИЗА може да спечели парламентарните избори. След публикация в авторитетното германско списание Spiegel, че Берлин е признал възможността за излизане на Гърция от еврозоната, СИРИЗА понесе жестоки критики от страна на гръцкото  правителство, начело с премиера Андонис Самарас заради това, че именно тя е започнала кампанията със заплахи за излизане на страната от еврозоната и сега в цяла Европа се вдига шум по повод тези изявления.

В декларацията на СИРИЗА се казва, че единствено Самарас е посмял са обвърже предстоящата победа на опозиционната партия на изборите с излизането на Гърция от еврозоната. В документа се подчертава също, че СИРИЗА не шантажира Европа с терористични сценарии и се допълва, че възможната победа на изборите на  опозиционната партия ще бъде призната в цяла Европа като прекрасна възможност да се преразгледа текущата политика на строги икономии.

По повод публикацията в германското списание и реакцията, която тя предизвика, СИРИЗА отбелязва, че информацията относно каквото и да е изменение на германската позиция по отношение на Гърция и на еврозоната е била официално опровергана от правителството на Германия, както и от ЕК.

Материалът на Spiegel породи бурна реакция в Германия и зад граница, се допълва в документа на СИРИЗА. В него се цитират изявления на длъжностни лица от ЕС, които доказват, че по мнение на европейците Гърция няма да излезе от еврозоната каквото и  правителство да се сформира след изборите. В заключение СИРИЗА призовава Самарас незабавно да престане с кампанията за очерняне на страната зад граница и за сплашване на гръцкия народ. 

В интервю на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за гръцкото издание на американския в. Huffington Post той казва, че  неговата партия се стреми не да разваля еврозоната, а да я спаси.

„Спасение на еврото не може да стане при неконтролируем държавен дълг на страните членки на еврозоната“, казва Ципрас.

На 3 януари в програмна реч на конгрес на партията си лидерът на СИРИЗА заяви, че в случай на победа на изборите тя ще се опита да постигне от кредиторите на Гърция отписване на по-голямата част от гръцкия дълг, достигащ 322 млрд. евро.

Ципрас заяви също така, че правителството под ръководство на СИРИЗА ще започне преговори в ракиите на ЕС за ново взаимоизгодно реалистично споразумение за обслужване на държавния дълг и за развитието на реална икономика, така че да се постигне отписване на по-голямата част от номиналната стойност на държавния дълг. Ципрас припомни, че германският дълг е бил отписан през 1953 г. и добави, че за Гърция това ще  бъде направено през 2015 г.

В началото на предизборната си кампания Самарас пък обвини Ципрас, че води Гърция към банкрут, към липса на кредити и в крайна сметка към изключване от еврозоната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Много точно казано!Нека "най-Гол емите" като САЩ да покажат как се изплаща дълг, после ние след тях!И наистина, какво е това плюене по гърците!С Гърция си правят експерименти!Но ако се яви гръцки политик, да стисне ръката на Путин, тогава ЕЗ наистина ще се самоОзъби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
draifuss
преди 9 години
Дългове в такива огромни размери са проблем единствено на кредиторите.Те са достатъчно умни да не извиват ръцете на длъжника а да преструктурират дълго време докато ги занулят.Между другото кредиторите от последен ред имат едно предимство, че печатат отпусканите от тях кредити.Системата си работи перфектно и ще действа докато Китай и други подобни се имат за гранде велики и могъщи и бачкат ли бачкат разбира се най вече в долари в частност евро, лири и др. фиатни валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Конкретно, на въпроса, Гърция няма да си върне борчовете, поне не всички и от това няма да има АБСОЛЮТНО НИКАКВИ сътресения, стига да не бъдат отписани на куп в един ден. Самото невръщане няма да има абсолютно никакъв ефект, но обяваването на новината, че Гърция е спряла да обслужва дълга или че дълга е бил отписан, ще има. За това за ДЪЛЪГ период от време дълга ще бъде многократно преструктуриран и подстригван я покрай идване на СИРИЗА на власт, я покрай кризи кризички и кризенца, докато бъде сведен до 0 като по този начин се избегне НОВИНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ти кого точно влачиш, като държавицата ни не е в ЕЗ и не я искат там?Гърция била раково обраувание. Коя е държавата, която не е? Франция, с мощната си социална политика ? Испания? Италия? Просто са по-големи от Гърция. Или лелеяната Германия, която чрез ЕС е стъпила на врата на всички и прокарва с административни средства собственото си благоденствие?Дали Гърция ще си върне борчовете? Ами ще ги върне веднага след като ги изплатят САЩ. Още на другия ден. Изобщо, от къде у българите тази омраза към Гърция?Защо тогава не величаете икономически проспериращата и растяща Турция а и по тях плюете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Това, че не съм от Левски не означава, че смятам ЦСКА за много добър отбор. Лева е толкова силна валута та чак са го вързали на каишка към еврото, наречена за благозвучие валутен борд. Да не вземе да излети някъде в небето и да стане втората резервна валута в света, която всички неистово искат да притежават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Че нали точно това е истинския проблем, че излизането на Гърция от еврозоната е НЕВЪЗМОЖНО. Гърция е раково образувание за Еврозоната, което, уви, не може да бъде изрязано. И ще трябва да си го влачим вечно. Или смяташ, че Гърция и другите държави в подобно икономическо състояние са много полезни за Европа. Ами не са полезни, защото както с примера за гнилите ябълки накрая такива ще станат ВСИЧКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Брях, нямало да излизат. Едвааам ги кандърдисаха. Според мен от самото начало политиката с това евро си беше погрешна. Ако искаш валутата ти да е разпространена, тя трябва да е достъпна, а не да е привилегия за богоизбрани. Погледнете долара. Сигурен съм, че ако решим да въведем долара като национална валута никой няма да ни спре. Защото всяка валута е толкова по-влиятелна, колкото повече хора си служат с нея. Сега с еврото става голям смях точно по тази причина. Защото ако гърците кажат - не го искаме целият свят ще реши, че еврото е скапано щом някой отказва да си служи с него. Което може би би било самата истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
То основият проблем не е дали Гърция ще остане в Еврозоната, а дали ще си върне борчовете. Щото ако не ги върне, това означава сериозни сътресения за целия финансов сектор в Европа, фалити на банки и загуби за останалите кредитори на Гърция. Последствията от отказ на Гърция да обслужва дълговете си биха били доста неприятни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Oпааааа! Къде сте бе отворковци апокалиптици? Аз като ви разправям вчера вие ми се отваряте, са шъ вииш СИРИЗА как ше остаи грците без риза :)Излизането от еврозоната на този етап е НЕВЪЗМОЖНО! Дори да е възможно, би отнело години и то при горе-долу спокойна финансова обстановка. Опит за бързо излизане на която и да било държава от ЕЗ би довел до серионзи сътресения в ЕЗ и до военно положение и национализация в излизащата държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още