IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли пак времето за приватизация

Има достатъчно активи за раздържавяване, посочва в свой анализ икономистът Калоян Стайков от ИПИ

09:01 | 11.01.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дойде ли пак времето за приватизация

След няколко години на застой, почти тотален отказ от приватизация и дори идеи за национализация на фирми като „Рамотекс” и „Химко”, продажбата на някои държавни активи се е превърнала в приоритет за новия министър на икономиката Божидар Лукарски, пише в свой анализ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

„Когато се говори за приватизация, обикновено изскачат два аргумента против. Първият е, че държавата „вече няма какво да приватизира”, а вторият е, че държавните активи се обезценяват след 2008 г., което прави продажбата им неатрактивна“, коментира той и допълва, че това само на пръв поглед това звучи логично и тези аргументи са безпочвени.  

Към края на 2012 г. приватизираните държавни активи представляват малко над 2/3 от балансовата стойност на всички активи на държавните компании, което означава, че има още много за приватизиране.

В периода 2000-2012 г. са приватизирани 19,4% от държавните активи, което означава, че раздържавяването на оставащите малко над 33% държавни активи не е никак малък дял и едва ли ще стане бързо и лесно. Нещо повече – ниските годишни дялове на приватизираните активи в периода до 2001-2008 г., когато цената на активите растеше, ясно показва, че цената не е била водеща при тях. Следователно не може да се твърди, че ниските цени в момента са пречка пред приватизацията.

Сред приоритетните за приватизация компании през тази година са „ВМЗ-Сопот”, което се намира в процедура по несъстоятелност, и „Кинтекс”, посочва икономистът.

Той припомня, че идеята за приватизация на „ВМЗ-Сопот” се заражда още в началото на 2008 г., когато е разработена стратегия за раздържавяването ѝ. Същата е участта на „Кинтекс”, с тази разлика, че дружеството не е фалирало. Седем години по-късно резултатът от държавните усилия в тази посока е нулев и отново се намираме в изходна позиция.

„Както се вижда от докладите за дейността на АПСК, за приватизация на двете предприятия се споменават за първи път през 2008 г. Това е още едно доказателство, че продажната цена на активите на компаниите никога не е била водеща при приватизацията, тъй като именно до 2008 г. бяха най-добрите години за инвестиции и съответно – приватизация“, допълва Стайков.

Основната пречка за приватизирането на тези, а и други дружества, по-рано е наличието на т.нар. забранителен списък за приватизация, припомня още икономистът.

Независимо че приватизацията отново се превръща в приоритет на икономическото министерство, през 2015 г. този списък ще продължи да съществува, тъй като министърът е категоричен, че „Ел Би Булгарикум” и „Българска роза” със сигурност ще останат държавни. За това обаче няма посочени мотиви, обяснява експертът.

Държавата разполага с изобилие от държавни компании, голяма част от които са във фалит или ликвидация, а в същото време трупа дългове, защото годишните разходи на правителството и местната власт са по-високи от годишните им приходи.

„Това е като да имате апартамент, вила, кола или две, да не ви стигат парите и да трупате дългове, но да не обмисляте продажба на активите си“, посочва Стайков.

За него след като държавата изхарчи разполагаемата част от фискалния резерв в периода 2009-2014 г., вече не останаха други варианти за покриване на годишните дефицити, освен взимане на нови дългове и ... приватизация.

Очевидно е, че има достатъчно активи за раздържавяване, а управляващите са доказали, че продажната цена не е водеща при взимането на решение. Остава единствено да се преразгледа забранителният списък и да се изготвят планове за приватизирането на останалите държавни дружества.

Така се постигат две цели – осигуряват се пари за покриване на дефицита и се намаляват държавните разходи и имплицитния държавен дълг, тъй като голямата част от държавните предприятия са на загуба и са в тежест на бюджета, заключава анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 3
MyPr0gres
преди 9 години
И пак повтарям има доста държавни предприятия, които трябва да се приватизират - но с ясната идея, че те трябва да се развиват и добавят стойност към държавата и хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 5
MyPr0gres
преди 9 години
И за какво точно си потресен???!?! Как има държавна банка която регулира лихвени проценти и т.н., не само в БГ а и в дртугите държави??!?!? Когато има държавно предприятие работещо наистина по БДС, т.е. да има мляко и пак повтарям БАКТЕРИЯ в млякото, а не буламачи. По този начин на пазара се диктува, че така трябва да се прави истинско мляко на нормална цена. Ако я нямаше примерно тази фирма, производителите до един, ще направят съглашение в името на по ниските цени - сиреч по-високи обороти и от там по-високи печалби. Ще кажете ами да така се прави в пазарната икономика... и ние ще си купуваме буламачите, защото няма друго! И какво точно ви пречи на вас Ел Би Булгарикум?!?! При положение, че е печеливша компания? Ако се продаде печалбата къде отива? В чужбина... За мен е приемлив само един вариант за приватизация - международна компания, която да купи Ел Би Булгарикум и да я направи световно известна, всички други вариянти за приватизация за мен са неприемливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
има само един справедлив начин и това е през борсата. ВСИЧКИ останали начини на приватизация са просто корупционна схема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
или пък що да не направим данъците по-близо до средно европейските:) има мнооооого мегдан за тая работа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
А БДЖ кога ще му дойде реда?Не знам привържениците на държавното какво намират като аргумент? В момента всички държавни предприетия са разорана нива с константен паричен поток - НЕГАТИВЕН!Приватизирането трябва да стане чисто и най-чистото е на борсата - от там приходите да се върнат в сребърен или нам си какъв фонд, но да се реинвестират да не се ползват за дупки или финансиране на глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Направо съм потресен. Сега разбирам, че има държавна фирма, която произвежда кашкавал...Има ли някъде списък с държавните фирми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 9
Durankev
преди 9 години
Шлагерът от времената на Милтън Фридман е вече остарял. Необходимо е ОБОБЩЕСТВЯВАНЕ на част от средствата за производство, а не разпродажба на националното богатство, за да се пълнят джобовете на различните олигарси. Не на поредната приватизация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Ами преди да приватизираме пак, да направим един анализ доколко успешно се развиват приватизираните вече фирми. А има ли полза за обществото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
bgMan
преди 9 години
Ето истинската цел на задлъжняването? Това е положението пролетари от България. Или се отказвате от някои социални привилегии или губите поредната голяма част от държавната собственост.После пак обвинявайте някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
MyPr0gres
преди 9 години
Няма лошо да има приватизация, но да се прави както трябва!Относно Ел Би Булгарикум - как да няма мотиви? Вие май не сте в час - там в народното събрание, тази държавна компания държи лиценза за лактобацилус булгарикус, това е национално богатство... Нормално е да не може да се продава... ВМЗ Сопот, Кинтекс - оръжейни комплекси. Ако не дай си боже имаме нужда от боеприпаси при една война (това е само пример), закупуването им от частно предприятие, ще фалира държавата... и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още