IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Руската рецесия ще повлече регионалния БВП

БВП на 35 европейски и близкоизточни развиващи се икономики ще се свие с 0,3% през 2015 г., прогнозира банката

14:43 | 19.01.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви, че свиването на икономиката на Русия ще зарази околните страни, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на 35 европейски и близкоизточни развиващи се икономики, в които банката инвестира, ще се свие с 0,3% през 2015 г., прогнозират от ЕБВР. Причината е, че най-голямата икономика в региона Русия ще отбележи спад с 5%, заяви в понеделник базираната в Лондон банка. Прогнозата за региона е с 4,6 процентни пункта под прогнозата, направена през септември.

За Русия спадът с над 50% в цената на петрола от миналия юни насам увеличи ефекта от наложените от Европейския съюз и САЩ санкции заради намесата на страната в конфликта в Украйна. За страни като Полша и Унгария възстановяването от ефекта на дълговата криза в еврозоната ще бъде подпомогнато от падащите цени на енергията. Това ще създаде допълнително място за маневриране за фискални или парични стимули, заяви банката.

„Най-важният фактор тук е огромният спад на петрола и влиянието му върху руската икономика“, заяви на 15 януари Пиршока Наги, директор на стратегията и политиката за страните в ЕБВ „В зависимост от това къде си, може да си от големите печелещи или може да си от големите губещи, ако си износител на суровини“.

Икономиките на страните износителки на суровини ще се свият средно с 3,8%, докато тези на енергийните вносителки ще се увеличат средно с 2,4%, прогнозира банката. Докато поевтиняването на петрола ще облагодетелства Украйна, Беларус и Грузия, тяхната връзка с Русия чрез търговия, инвестиции и парични преводи ще влоши перспективата пред тях, заяви Наги.

Икономиката на Украйна е в „несигурно“ състояние заради конфликта в източната част на страната и несигурността за международна подкрепа. Тя ще се свие с 5% през 2015 г., след като се сви със 7,5% през 2014 г., твърди докладът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 8
крас
преди 9 години
Колко сложно се обясняват прости неща.Обезценката на рублата блокира ЕВРОПЕЙСКИЯ ВНОС за РУСИЯ!В момента българските фирми изнасящи за Русия са тотално затегнали!За Германия чиито износ за рашъните е 450 млрд.? да не говорим!На местото на немските и европейски стоки вече се настаняват КИТАЙСКИ и ТУРСКИ производители.Туристическият ни бранш е наясно, новата туристическа дестинация на РАШЪНИТЕ ще е ТУРЦИЯ и КРИМ, а не БЪЛГАРИЯ!ТУРЦИТЕ ОБЕЗЦЕНЯТ ЛИРАТА СИ ЗА ДА СА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНИ, А НИЕ С ВАЛУТНИЯ БОРД И СКЪПИЯ ЛЕВ НАПРАВО СМЕ ЖИВИ УМРЕЛИ!Дъмпинговите цени на ПЕТРОЛА се поддържат ниски от РАШАНИТЕ и ПЕРСИТЕ , като целта е да взривят шистовия балон и цялата секюритизирана финансова система на САЩ!КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖИ В ТАЗИ ВАЛУТНА ВОЙНА Е ВЪПРОС НА КОЙТО ОТГОВОРА ЩЕ ДАДЕ БЪДЕЩЕТО!За рашъните войната е нормално явление, докато за ЕС и САЩ те е нещо непознато! ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА ГОСПОДА ЛИБЕРАЛИ!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ВАША!ЩЕ И СЪРБАТЕ ПОПАРАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Бааахти региона - от Полша до Япония и Аляска, от Северния полюс до Памир! Има-нема - половината свят! пхахахах!Тея от Блумбърг нема, нема, па току кажат на магарето "Чуш!"... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още