IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ обжалва официално датата на неплатежоспособността на КТБ

Това се случва три дни, след като от централната банка изразиха намерение, че ще оспорят решението на СГС

18:58 | 28.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) внесе днес жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което за начална дата на неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) беше определена датата 6 ноември 2014 г. – денят, в който бе отнет лиценза на кредитора, съобщават от централната банка.

Това се случва три дни, след като БНБ изрази намерение, че ще оспори решението на СГС. Законоустановеният срок за това бе 7 дни.

В съобщение до медиите от БНБ отново припомнят своята позиция, че за начална дата на неплатежоспособност следва да бъда определена 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, послужили като основание за отнемане на лиценза й.

„Решението на БНБ (за отнемането на лиценза - бел. ред.) не е от естество да повлияе на обективното финансово състояние на банката, а може единствено да следва настъпването на това състояние и да го констатира“, гласи становището на финансовата институция.

Според БНБ състоянието на неплатежоспособност на КТБ е съществувало още към 30 септември, тъй като към този момент собственият капитал на КТБ е бил отрицателна величина.

По-рано днес Софийска градска прокуратура (СГП) също обяви, че оспорва обявената от съда дата на неплатежоспособността на КТБ. СГП също настоява датата да бъде 30 септември.

Всичко за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 8
Cameron+
преди 8 години
Хубаво обжалват, ама като банката е в несъстоятелност законът ясно казва, че следва прекратяване на дейността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още