Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Стив Ханке: Няма причина България да влиза в еврозоната

Според икономиста няма проблем за ЕС, ако Гърция се върне към драхмата

1
 
1
 
8
преди 4 години
Няма профилна снимка
Абсолютно е прав, никой от вас не отчита мафиотко-олигархичното управление в България,гледате ползите ако сме в нормална страна с нормално управление,но тук положението не е такова.Както в Гърция така и тук корупцията е в огромни размери,така че премахването на борда,може да има някой ползи,но негативите който ще ни докара ще са ужасяващи,предвид ненаситно алчното управление на страната.
1
 
2
 
7
преди 4 години
Няма профилна снимка
Тези, които твърдят,че Валутният борд спасявал или защитавал спестяванията имат проблем с понятията. Валутният борд не допуска политиците/централната банка да печата повече пари от валутния портфейл на държавата,а също така обвързва стойността или курса на националната парична единица с определена валута. За България тази валута е еврото, а българската разплащателна единица се разменя на международните пазар спрямо курса на еврото в съотношение 2:1. Спадът на стойността на еврото ознчава и спад в покупателната способност на българския лев.За последните 14 месеца еврото загуби 12% от стойността си, което означава, че има аналогичен спад в същото съотношение в стойността на лева. Последното, от своя страна, категорично отхвърля твърдението, че Валутният борд защитавал стойността на спестяванията или стойността на националната валута.Ако се сбъдат негативните прогнози за еврото и то достигне 0,70-0,80 долар цента за евро това ще унищожи около 40% от стойността на еврото,респ.лева на межд.
3
 
9
 
6
преди 4 години
Няма профилна снимка
Твърденията на Ханке са обикновена пропаганда или глупост. България и в момента е обвързана с единната валута в съотношение 2:1.Присъединяването към Еврозоната ще е положително за бизнеса, защото ще могат да получават кредити при еднакви условия , ще е положително и за държавата,защото в момента България само инкасира намаляване на стойността на лева към останалите валути в следствие политиката на ЕЦБ без реално да участва в него и да се ползва с ,,позитивите".Обратното е очевидна глупост- България да не се присъединява към Еврозоната , а да продължи с Валутния борд,чиято единствена полезна функция е да ограничава безкрупулни политици да печатат пари
2
 
18
 
5
misanthrope до: oio
преди 4 години
Няма профилна снимка
ИМЕННО ДЕ! Не сме в ЕЗ :D A що се отнася до шокови реформи...какво значи трудно ще ги накараш? Като нема кинити, къде ще ходят? То никого няма да накараш,. ама като са е ЕЗ ги държат за топките а ние като не сме.. ще ни кажат ми *** бе, кво ни пука? А Ханке ми обяснява как за кво ни е разбираш ли?
1
 
14
 
4
oio до: misanthrope
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ако ние сме в положението на Гърция не би следвало да очакваме подобно отношение, защото ние просто не сме членове на еврозоната за разлика от Гърция. Отделно, гърците трудно можеш да ги накараш да правят шокови реформи и да затягат колани, нещо което при нас е ежедневие от 25г. насам. На нас ни стига да си седим с фиксиран курси да сме част от ЕС, за да може европейците по-лесно да си смятат цените за вътреобщностните доставки които ни пращат :).

3
 
22
 
3
misanthrope до: mnz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Именно де, дали сме всичко, ама получаваме о!о
Мисуиш уи, че ако ние бяхме в гръцкото положение, някой щеше да преговаря с нас? Щяха да ни кажат ми девалвирайте си лева, махнете си борда, фалирайте.. абе изобщо кво ни занимавате с глупостите си?
10
 
10
 
2
mnz
преди 4 години
Няма профилна снимка
Ние така и така си имаме борд, защо трябва да искаме да ни приемат в еврозоната? Курсът е фиксиран за еврото. Защитаваме и споделяме евроатлантическия идеал и ценности. Пазарът ни е отворен за ВОД-ове към ЕС. Какво повече можем да дадем на ЕС?
9
 
33
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Абе Ханке да не е почнал работа към Инвестор, че цял ден ни занимавате с него? Според г-н професора явно борда, който той предложил е висш и последен стадии и повече няма на къде да се скача. Неформално сте в ЕЗ. Стефчо *** ли си или на *** се правиш? Неформално сте, така че търпите всички негативи на ЕЗ, но формално не сте, така че не ползвате хубавините
Ай сик...!