IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива

Нивото на финансовото образование в България и по света е учудващо ниско, коментира икономистът

10:45 | 11.05.15 г. 18
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не правителството трябва да бъде водеща фигура в осигуряването на финансово образование, а частният сектор. Това мнение изрази професорът по приложна икономика Стив Ханке в изказването си по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“.

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Решението на проф. Ханке представлява създаването на т. нар. „частна асоциация“, която да предлага финансово образование и да бъде финансирана от частния сектор, като всяка година да бъдат раздавани големи награди на хора и институции, които са допринесли за осигуряването на финансова грамотност. Тези награди могат да бъдат медийно съдържание, както печатно, така и дигитално, публикувано от частни и държавни институции.

Поощряването на частния сектор чрез подобни големи годишни награди би насърчило компаниите да предлагат по-креативни възможности за финансово образование, а процесът за повишаване на финансовата грамотност да се случва все по-бързо, вярва икономистът.

Нивото на финансовото образование по целия свят, не само в България, е учудващо ниско, допълни Ханке. В САЩ, където е създаден тест, проверяващ финансовите знания на хората, само 60% реално успяват да го вземат.

Според проучване за финансовата грамотност в България, направено от Световната банка през 2010 г., нивото на финансова грамотност в страната е изключително ниско: около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат никакви финансови знания, или те са лоши или много лоши. По-изненадващото е, че въпреки големите възможности, които младите хора днес имат, тяхната финансова култура е много по-лоша от тази на възрастните, като 82% от младежите на 16-17 години не знаят нищо за икономиката.

Основната причина за изключително ниското ниво на финансово образование се крие в т.нар. “do-it-yourself” икономика, посочи икономистът. Според него хората мислят, че имат много повече знания, отколкото всъщност имат, като това се отнася и за финансите.

Според проф. Ханке финансовата грамотност на хората се базира на три основни стълба: осигуряването на достатъчно добра информация за възможностите и за избора, който могат да направят; гарантирането на знания, чрез които да разбират основните термини и концепции в икономиката; и предлагането на съвети как точно да изберат това, което е най-добро за тях и тяхното финансово бъдеще.

Икономистът се спря и на най-важните въпроси относно финансовото образование. Започвайки с тяхната същност, той посочи, че за да бъдат хората финансово образовани, те трябва да могат да управляват парите и финансите си, да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

Вторият най-важен въпрос, който проф. Ханке задава, е каква точно е ползата от финансовото образование. Само чрез възможността да правят информиран избор, хората могат да бъдат истински щастливи и да водят смислен и проспериращ живот, смята той.

Проф. Стив Ханке, чуждестранни и български експерти обсъждат необходимостта от въвеждане на финансово образование в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Тя се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg. 

Повече за нуждата от финансово образование вижте в материала на Bulgaria on Air:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
"Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива "........................................................................Не е учудващо мнението на професора!нека да припомня крилатата фраза на фашистката кандидатура за президент 1982г на републиканската/фашистка партия в САЩ:" Държавата не решението на проблема, Държавата е проблема"Десните парии по цял свят се стремят да разбият общото - държавното, за да може да изпъкнат индивидуалистите. Да забогатеят и да им платят за услугата - мафията поддържа десните на властБогатите хора плащат на Десните партии да бъдат във властта, а те поддържат парите да бъдат в богатите. Този кръговрат е наречен Мафия и Фашизъм Ханке е техен емисар, който е получил няколко милиона от нон профита на Коч и ко. за да пропагандира в РБ, близо до границите на Русия, Иран и КитайСтудената война никога няма да свърши до оконателната победа на фашизма над всички социални системи по света. Всеки сам прецени коя е лошата страна в таз во
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Това няма нищо общо с това, колко сме. Дали сме 5 милиона или 5 милиарда, 80%са финансово малограмотни. Да си мислиш, че в тези 7 милиарда ние ВСИЧКИ ще сме в 20тте % финансово грамотни, е някаква вариация на хитлеровата идея за по-висшата нация, която е ясно че не издържа. Има нации, които са финансово на далавера ( Швейцария, Сан Марино, Монако Великобритания и др. ) но това се дължи на финансовата грамотност на управляващите и на тяхната интелигентност да прозрат, че е много по-добре за тях да са управляващи на финансово просперираща нация а не на последната дупка на кавала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Говорим за финансова грамотност, не за гадателски способности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
За каква финансова грамотност можем да говорим, след като самия Стоян Александров изгоря с някакви пари в КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Мизантропе, Императоре, мисля, че в това което казвате има истина, но искам да ви попитам защо след като в света има 7 миларда души, точно ние, някакви си 5-6 милиона трябва да сме неграмотните. Има достатъчно други навсякъде по света, които да са от тези 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Прочетох го отново, но не мисля, че има такава пъклена идея или конспирация. Това са си обективни закономерности и който владее познанието за тях - контролира останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Е твоето просвещение е много важно за всички. Може да се сведе до АтеркиЖабоциПенсионни фондове на алианцТова е хубаво, така правете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Никой не може да научи нещо, ако не иска да научи нещо.Финансовата кухота е повсеместна и аз често чувствам като апостол-просветител на масите един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Никой не може да научи нещо, ако не иска да научи нещо.Финансовата кухота е повсеместна и аз често чувствам като апостол-просветител на масите един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И това не е съвсем така. Тоест, измамата я има естествено, и тя е породена от това, че повечето хора могат да произвеждат повече, отколкото потребяват. Това ги кара да се опитват за съхранят излишъка за бъдещо използване, когато няма да могат да произвеждат колкото потребяват или пък ще искат да "потребят" нещо повече. Това обаче е невъзможно, доколкото всяко произведено нещо има дадена стойност само в текущото време и място. Така хората на практика сами дават излишъка си на "лошите"Горе долу като с яденето - като има, плюскаш, с цел да натрупаш, че после може и да няма, но вместо да стане добре, всъщност ставаш дебел, което е вредно. Та.. или намаляваш излишъка ( бачкаш по-малко) или увеличаваш потреблението. ( в термините на хранене - или редовно спорт, или по-малко папане)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още