IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И хранителната индустрия не подкрепя данък "вредни храни"

Мярката ще повиши цените, твърди Съюзът по хранителна промишленост

15:01 | 18.09.15 г. 1
И хранителната индустрия не подкрепя данък "вредни храни"

Съюзът по хранителна промишленост се обяви категорично против въвеждането на  данък „вредни храни“, за който се заговори през юни след предложение на здравното министерство облагането да е между  3 и 10%. 

Организацията съобщава, че към момента под никаква форма не са се провеждали консултации между Министерството на здравеопазването и техни представители за евентуалното въвеждане на този данък.

В съобщението се казва, че хранително-вкусовата индустрия не подкрепя въвеждането на подобна мярка и евентуалното й въвеждане на данъка би могло да доведе до загуба на хиляди работни места.

В свой анализ икономисти от Института за пазарна икономика вече посочиха, че въвеждането на данък "вредни храни" е несъстоятелно.

Според направено независимо проучване и оценка на въздействието от външен консултант при нов данък върху хранителните продукти (независимо от размера му) бюджетът ще загуби 60 млн. лв. приходи от ДДС, твърди организацията.

В изявлението се допълва, че с въвеждането на закона ще се повишат цените на българските стоки, а оттам ще се стигне и до драстично намаляване на конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост, поради силно увеличение на вноса на облагаемите стоки – на първо място от Румъния, но и от други страни в ЕС.

Воденето на здравословен начин на живот не може да се въведе с данъци върху определени продукти - това е въпрос на достъп до информация, образование и възможности. Според чуждестранния опит (анализирано е въздействието на подобен данък в Дания, Унгария, Франция, Финландия, Великобритания, Белгия, Естония, Германия, Мексико и САЩ), подобна мярка не е довела до очакваните резултати, заявява организацията.

Тя твърди още, че хората с най-ниски доходи нямат възможност да потребяват значими количества от предвидените за облагане храни и напитки, т.е. затлъстяването в групата с ниски доходи няма как да е свързано с прекомерна употреба на таргетираните от закона продукти.

„Най-силно засегнати от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване в България са хората в предпенсионна и пенсионна възраст, които употребяват минимални количества от потенциално облагаемите храни и напитки“, са казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Вредните храни трябва да бъдат подгонени с големи глоби, а не с данъци. С данъците само ще настане корупция в МЗХ и МЗ ...като храните-*** и съставките-*** само ще си посменят търговските наименования за да заобикалят закона ...както стана с Аспартама навремето.Глобата е друго нещо - ще я обжалват в съда, където тепърва ще се изяснява дали дадена храна е *** ... или е много по-голям ***, отколкото някой е можело да си представи.Същото е и с лекарствата - всички тези продажби по Интернет на Виагра Ксиалис и не-знам-си-какво-сис ... директно на пънгара.Както и разни други 'лекарства', които макар и да се представят за редовни на практика може да са много по-големи *** от дамгосаните за нередовни.Така напр. фармацевтичната мания да се блъска вазелин с цинк, вазелин с йод и вазелин с ихтиол е невероятна простотия. Едно време имаше Дерматин - цинк с рибено масло - само че фармацемтиччната мафия му свети маслото своевременно ... за да продава *** на база вазелин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още