IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка разширява програмата си за количествено облекчаване

Riksbank предприема хода, след като ЕЦБ обяви, че ще удължи програмата си

14:41 | 28.10.15 г. 7
<p>
	Гуверньорът Стефан Ингвес.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът Стефан Ингвес. Снимка: архив Ройтерс

Шведската централна банка Riksbank разшири програмата си за изкупуване на облигации за 4-ти път от февруари насам, тъй като централните банкери на страната се опитват да са в крак със стимулите в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Програмата за количествено облекчаване е увеличена с 65 млрд. крони (7,6 млрд. долара). Банката избра да запази основната си репо лихва на ниво от -0,35% в съответствие с оценката на 13 от 15 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Останалите двама предвиждаха намаляване на лихвата.

„Все още има значителна несигурност по отношение на силата на световната икономика и се очаква централните банки извън страната да поддържат експанзионистична парична политика за по-дълго време“, заяви Riksbank в сряда. „Първото повишение на лихвения процент ще бъде отложено с приблизително шест месеца в сравнение с предишната ни оценка“.

Откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) подсказа през миналата седмица, че може да разшири програмата си със стимули още през декември, централните банкери извън еврозоната се подготвят за следващия етап на валутната война, в която не всички имат адекватни механизми за борба.

Разширената програма за количествено облекчаване на Riksbank означава, че тя ще закупи облигации за 200 млрд. крони (23,6 млрд. долара) до края на юни 2016 г., казват от банката.

В Швеция обявлението на ЕЦБ е истински „кошмар“ за Riksbank, твърди SEB AB. Гуверньорът Стефан Ингвес и колегите му от управителния съвет от години не успяват да вдигнат инфлацията до целта на банката от 2%. Основният ръст на цените е под това ниво от началото на 2011 г., след като силната крона намали цените на вноса.

„Очаква се тенденцията към ускоряване на инфлацията да продължи“, казва Riksbank. “Но в сравнение с оценката от предишната среща по паричната политика прогнозата за инфлацията е ревизирана леко надолу. Това се дължи на по-слабите перспективи за инфлацията извън страната, както и на новата оценка, според която търсенето в Швеция трябва да се засили, за да се стабилизира инфлацията“.

През последните шест месеца шведската крона е поскъпнала с над 5%, сочат данни на Bloomberg след сравнение на десет валути. В съседна Норвегия кроната отбелязва спад от над 5%.

Междувременно рекордно ниските лихвени проценти в Швеция носят риск от балон в сектора на недвижимите имоти, като много от централните банкери и анализатори предупреждават, че ръстът на цените на жилищата в страната е неустойчив.

Като се има предвид, че Riksbank трябва да се фокусира върху мандата по инфлацията, „отговорността“ за прокарване на реформи, които да охладят жилищния пазар в Швеция „лежи върху парламента и правителството“, каза банката. Освен това тя призова законодателите да гарантират, че финансовият регулатор има нужните механизми, за да не допусне балон. Неспазването на това условие „може в крайна сметка да струва скъпо за икономиката на страната“, допълни банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Вече рухва. Просто процеса е бавен.Защо се води войната в Сирия?Заради идеология? Ами Северна Корея?Къщата щеше да рухне още 2007-***, само че тогава успяха да го отложат с няколко годинки, като поеха политиката "too big to fail".Няма капитализъм без "Fail". Няма как да успееш, ако не можеш да загубиш. Те мислят, че може само да се печели, само че това противоречи на природните закони...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Hammer
преди 8 години
Цяло чудо е, че къщата от карти (сегашния икономически модел) още не е рухнала. Явно на големите Понци схеми им трябва малко повече време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Ако САЩ не направят война, скоро ще имат вътрешни брожения. Ето как изглежда полицията при нация която е въоръжена до зъби за кулминационния момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"Добрата" инфлация идва от естественото развитие, подобряването на технологиите, амортизиране на старите, както и естественото им обезценяване като материални активи и технологии. За "Добра" се счита инфлация от малките порядъци до 5%."Лошата" или изкуствената инфлация се създава от изкуствено манипулиране на обменните курсове, чрез монетарни политики от банки и други национални институции. "Лошата" всъщност не е ефективна, защото при нея участниците са държавните институции и централните банки и лесно може да бъде неотрализирана от "отсрещната" банка, срещу чиято валута се провежда "обезценяването"."Лошата" инфлация почти винаги се превръща във ХИПЕРинфлация, защото е неефективна, но най-лесна за политиците и те често злоупотребяват с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Hermes73
преди 8 години
Печатане,печатане,печатане и така до .....................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Също като при световна война - може да се започне от един или двама, но накрая се включват всички. Това би трябвало да говори че става дума за падане към "гравитационен център", а не за отскок на икономиката. Камо ли за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още