IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборните дебати в САЩ минаха под знака на атентатите в Париж

Кандидатите спориха дали САЩ носят отговорност за събитията в Близкия изток

13:10 | 15.11.15 г. 1
Предизборните дебати в САЩ минаха под знака на атентатите в Париж

Темата за борбата с тероризма и ислямските екстремисти се оказа една от главните през втория кръг предизборни дебати на претендентите за президентския пост в САЩ от Демократическата партия, които бяха излъчени пряко в ефира на телевизия CBS. Дебатите се състояха в университета Дрейк в Де Мойн (щата Айова) и започнаха с минута мълчание в памет на жертвите на терористичните нападения в Париж, предаде ТАСС.

Първите 20 минути от двучасовата дискусия бяха изцяло посветени на борбата с тероризма, в това число с групировката "Ислямска държава", действаща в Ирак и Сирия и поела отговорност за нападенията в Париж. И тримата участници - бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандерс и ексгубернаторът на щата Мериленд Мартин О'Мали бяха единодушни, че САЩ трябва по-добре да съгласуват с другите страни действията си в борбата с терористичната заплаха. 

Хилъри Клинтън представи себе си като най-силния лидер в един страховит свят, макар че се наложи да защити ролята си от времето на възхода на джихадистите от "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес.

"На тези избори ще бъде определен не само президент, но и нашият следващ главнокомандващ", каза Клинтън. "Всички други проблеми, с които искаме да се справим, ще зависят от това да бъдем в сигурност и силни", добави тя.

При победа Клинтън се ангажира да направи всичко възможно, за да подобри координацията със съюзниците и партньорите в борбата с терористичните организации.

Бившият държавен секретар отбеляза също, че ако стане президент, би искала Конгресът да поднови разрешението за използване на въоръжените сили на САЩ в борбата с тероризма в чужбина. Тя подчерта, че международната общност ще може да победи тероризма само с общи усилия. "Това не трябва да бъде война само на една Америка", заяви Клинтън, цитирана от ТАСС.

Според нея САЩ и останалите западни страни трябва да направят така, че мюсюлманските държави да станат част от международната контратерористична коалиция. "Ние не водим борба с мюсюлманите, ние воюваме с ислямизма", припомни тя думите, които произнесе след атентатите от 11 септември 2001 година тогавашният президент Джордж Буш.

В същото време Хилъри Клинтън не се съгласи с мнението на съперниците си в предизборната надпревара, че САЩ носят отговорност за събитията в Близкия изток и Северна Африка.

Сандерс обвърза сегашната нестабилност в Близкия изток с гласуването в американския Сенат, включително на Клинтън, да бъдат разрешени военни действия в Ирак през 2002 година. Той отбеляза, че инвазията на САЩ е разрушила региона, а О'Мали изтъкна сегашния хаос в Сирия, Иран, Афганистан, Либия.

Бившият секретар се защити, като посочи, че тероризмът си проправя път от години и че неотдавнашните размирици в Либия и останалите части на Близкия изток са симптоматични за "дъга на нестабилност от Северна Африка до Афганистан".

Хилъри Клинтън отхвърли мнението, че тя и останалата администрация на Барак Обама са подценили нарастващата заплаха от "Ислямска държава".

Впоследствие разговорът се завъртя около икономически въпроси, като кандидатите спориха по плановете си за разширяване на достъпа до колежи, за отпуските по семейни причини и обхвата на рецептите за наркотици.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Бившият секретар се защити, като посочи, че тероризмът си проправя път от години и че неотдавнашните размирици в Либия и останалите части на Близкия изток са симптоматични за "дъга на нестабилност от Северна Африка до Афганистан".Демек там така си беше така и ще бъде ! Е да , ама не...щото преди да занесете демокрацията там си имаше държави и икономики и народа не се беше юрнал за Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още