IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори проучиха възможностите за бизнес в Бургас и Варна

Делегацията е разгледала пристанищни съоръжения

11:58 | 22.02.16 г.
Китайски инвеститори проучиха възможностите за бизнес в Бургас и Варна

Китайски инвеститори проучиха възможностите за бизнес в Бургас и Варна през уикенда, съобщиха морските общини.
Китайската бизнес делегация, водена от Нин Дзиджъ, зам.-директор на Националната компания за развитие и реформи на Китай, се е срещнала в резиденция Евксиноград с кмета на Варна Иван Портних.

Сред гостите са били представители на Китайската банка за развитие, ръководители на Международните китайски железници, на държавната компания по международни превози по вода COSCO, на държавната компания CCCC International, която се занимава с изграждане на пътна инфраструктура, дипломати.

Домакините са представили възможностите за развитие на индустриални зони, изграждане на втори мост над езерото, привличане на туристи от Китай. 

Китайската делегация е разгледала фериботния комплекс и пристанище Варна – Запад. „Правим проучвателни обиколки”, обясни повода за посещението Нин Дзиджъ, по информация от пресцентъра на община Варна.

„Представяме какви са възможностите на нашите морски пристанища, както и възможностите за развитие на коридора през Черно море. Очакваме конкретни предложения”, заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. Той допълни, че се очакват различни варианти на сътрудничество – за строителство на нов терминал, за евентуална бъдеща концесия на пристанище Варна, за изграждане на жп линии.

Той поясни още, че визитата е в следствие на инициативата 16+1 - за икономически връзки между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Пред гостите са представени проектите за интермодален терминал, за обновяването на жп лините Варна - Русе и Карнобат - Синдел, за които не е осигурено финансиране по програма „Транспорт”.

В Бургас китайската делегация се е договорила следващия месец да бъде подписано споразумение за бърза жп връзка от Китай през морския град към Европа. Идеята е чрез жп връзката да се осигури максимално кратък срок за доставка на контейнерни товари от Китай за Европа, разясни кметът Димитър Николов.

Китайската делегация е проявила интерес и към контейнерите превози и условията за изграждане на магистралната връзка Бургас, разгледала е БМФ "Порт - Бургас" и "Bulgaria West" , където са били представени техническите параметри на пристанищните съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още