IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Блумбърг: Brexit ще постави Великобритания в неизгодна позиция

Според него излизане от ЕС ще намали възможността на страната – и съответно САЩ, да „влияе на диалога“ в Европа

08:47 | 23.05.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заявява, че вот в подкрепа на Brexit на 23 юни може да постави Великобритания в „неизгодна“ позиция, съобщава ВВС.

Според него това ще намали възможността на Великобритания – и съответно САЩ, да „влияе на диалога“ в Европа.

В предаването Today на ВВС Блумбърг казва, че в бъдеще Великобритания може да не успява да договоря толкова ползотворни търговски сделки, колкото сегашните.

Кампанията в подкрепа на Brexit твърди, че ЕС помага на „големите бизнеси и богаташите“, но не „работи за британския народ“.

Името на Блумбърг излезе в писмо във Financial Times, подписано от няколко големи мултинационални компании с инвестиции във Великобритания.

Подписано от изпълнителните директори на компании като Airbus, Microsoft, Cisco, Hitachi, Mars и IBM писмото предупреждава, че напускане на Европейския съюз може „значително да се отрази на бъдещите инвестиционни решения“ на компании като техните.

В него се добавя, че „ако има едно нещо, което ние като инвеститори не харесваме, това е икономическата несигурност“ и завършва, че „като инвеститори, от голям интерес е за нас Великобритания да остане в ЕС“.

Блумбърг казва по ВВС, че „Великобритания ще бъде в неизгодна позиция спрямо сегашната ситуация“, ако гласува за напускане на ЕС.

„Те [Великобритания] имат специална връзка с останалата част на ЕС, имат граници, които могат да контролират за разлика от другите в ЕС, имат търговски излишък с останалата част на ЕС. Могат да влияят на диалога, без който те, а и САЩ, което е моето опасение, няма да печелят“, казва той.

„Не е моя работа да казвам на британския народ как да гласува, но е моя да обясня какво, като работодател на 4000 души във Великобритания, ще значи това за нашите служители и какво ще значи за нашата компания и за Америка. И това трябва да се вземе предвид от британците, които трябва да направят това, което смятат за правилно за тях самите и за другите страни, с които имат отношения“.

Блумбърг добавя, че ще бъде от интерес на ЕС страната да договори търговски сделки, които не са толкова ползотворни за Великобритания като сегашните, тъй като това ще обезкуражи други страни членки да напуснат съюза.

„Живеем в международен глобален свят. Много голяма част от британската икономика се базира на износа към ЕС и други страни, затова те определено имат интерес към здравето на тези други страни, а те уважават Великобритания. Именно това създава работни места в Обединеното кралство“, казва той.

„Търговските баланси драматично натежават в полза на Великобритания в отношенията с ЕС и ако те отпаднат, трудно е да се види как те ще могат да договорят търговска сделка с ЕС, която ще им даде същите ползи като сега“, добавя Блумбърг. „В крайна сметка от интерес на ЕС ще е да не им предоставя такива, за да не излезе друг от съюза“.

В отговор на писмото на компаниите министърът на заетостта Прити Пател, който е част от кампанията в подкрепа на Brexit, казва: „Разбира се, Брюксел е добър за големите бизнеси и богаташите, които са загрижени за бонусите си – те могат да си позволят да вложат големи суми за лобисти и адвокати, които да им помогнат да оформят правилата“.

„Той обаче е лош за по-малките бизнеси и предприемачи“, допълва той. „Британците няма да бъдат сплашени, за да вземат решение срещу интересите си на 23 юни“.

Всичко по темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Абе ти като си на хранилката на америката какво даваш акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Британците постоянно показват че са си самодостатъчни. Мисля че трябва и да го докажат. Би било честно и почтено, в типичен британски стил. Освен ако не се заблуждавам и референдумът не е поредния номер в голямото дърпане на чергата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
Pyramid
преди 7 години
ШАШ са разтревожени от Brexit: Трябва им реално, юридически и психологически обвързан "агент" във вид на цяла голяма икономика и лоби вътре в ЕС, затова, и техни момци се изказват в тази насока. Според мен, обаче, ингилизите и така товарят излишно ЕС с постоянните ис претенции за специално третиране в това, в онова и там, в третото. Що за "съюзници" са, тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още