IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не може да прогнозира резултата от референдума за Brexit

Великобритания е член на ЕС от 1973 година и се ползва от специален статут в общността

18:43 | 17.05.16 г.
<p>
	Лондон. Снимка:<em> ЕК</em></p>

Лондон. Снимка: ЕК

Броени седмици преди общественото допитване за бъдещето на Великобритания в ЕС никой не може да направи прогноза за резултатите, съобщава Ройтерс като се позовава на проучванията, провели се в Кралството в последните дни.

Референдумът е насрочен за 23 юни, а резултатите от допитванията на социологическите агенции съвсем не са еднозначни. Анкета по телефона, проведена по-рано днес от ORB, показа преднина от 15 пункта за лагера на поддръжниците на европейското членство на Великобритания. Това изпрати стойността на британския паунд до двегодишен връх спрямо еврото.

Само няколко часа по-късно аналогично  допитване, но проведено от TNS, пък показа преимущество за желаещите напускането на Великобритания с 3 пункта.

Ройтерс отбелязва, че Brexit ще разтърси ЕС, който вече е разделен по отношение на позициите си за мигрантите. Еврозоната също е поставена на изпитания. Великобритания пък е втората по големина икономика в общността и един от водещите финансови центрове.

Различни организации вече предупредиха британците какво би коствало излизането от ЕС за страната. Според централната банка това може да тласне британската икономика обратно към рецесията. Според другия лагер обаче именно излизането от ЕС ще доведе до икономически растеж за Кралството, защото няма да се съобразяват с европейските ограничения и бюрокрация.

Великобритания е член на ЕС от 1973 година. Кралството се възползва от редица изключения, сред които влизането в еврозоната, което е задължително за всички останали държави в ЕС (с изключение и на Дания) , които изпълняват изискванията, както и членството в Шенгенското пространство.

Именно специалният статут на Великобритания е изтъкван от премиера Дейвид Камерън като основание за оставане в ЕС. Така страната може да се възползва от позитивите, които й носи членството в общността - достъп до 500-милионен пазар, но без да й се налага да прилага неприемливи за обществото мерки.

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още