IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн кръстоса шпаги с привържениците на Brexit за единния пазар

Британският финансов министър предупреди, че при излизане от ЕС страната ще губи по 200 млрд. паунда годишно

17:26 | 16.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:Архив Ройтерс</em></p>

Снимка:Архив Ройтерс

Британският финансов министър Джордж Озбърн атакува привържениците на плана за напускане на Европейския съюз заради настояването им, че Великобритания трябва да напусне не само ЕС, но и единния пазар. Озбърн се опитва да предупреди избирателите за огромните рискове за икономиката, пише Ройтерс. 

По думите на Озбърн Великобритания ще загуби 200 млрд. паунда (287 млрд. долара) годишно заради нереализирана търговия в рамките на следващите 15 години и ще пропусне възможности за чуждестранни инвестиции за също толкова голяма сума, ако попадне обратно под силата на правилата на Световната търговска организация, която ще регулира връзките на кралството с ЕС след евентуален Brexit.

„Напускането на ЕС е билет за по-бедна Великобритания“, заяви Озбърн на североизточното лондонско летище Станстед, където ръководителят на авиокомпанията Ryanair обяви, че очаква инвестициите на компанията да намалеят след евентуален вот за напускане на ЕС.

Проучване на общественото мнение показва, че британските гласоподаватели са по-скоро на мнение, че за икономиката е по-добре да остане в ЕС, но същевременно желаещите да напуснат и привържениците на идеята за оставане в блока са с почти равни дялове.

Очаква се скоро британският финансов министър да публикува доклад за последиците от вота за излизане, в който ще акцентира върху рисковете за икономиката на кралството.

Ако след Brexit Островът иска да остане част от единния пазар, най-вероятно ще се изправи пред искането на останалите страни от блока да остави границите си отворени за европейски работници и да продължи да плаща вноските си към европейския бюджет, така както го правят Норвегия и Швейцария.

В центъра на кампанията за излизане от ЕС са заложени призивите за спиране на мигрантската вълна към Острова, както и за прекратяване на вноските на страната към европейския бюджет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Напускането на ЕС е билет за по-бедна ВеликобританияТия изказвания едва ли ще впечатлят английския бачкер , дето му е писнало от афроазиатска *** ...и който и сега при "по-богатата" Англия е все толкоз беден !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още