IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Великобритания никога няма да стане част от еврозоната

Оставане в ЕС носи не само икономически ползи, но е и защита за националната сигурност, категоричен е британският премиер

11:06 | 06.05.16 г. 6
<p>
	Дейвид Камерън. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Великобритания никога няма да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство, но членството й в ЕС ще й даде достъп до 500-милионен пазар, възможност за ръст на заетостта, както и други ползи. Това коментира британският премиер Дейвид Камерън в отговор на читатели на британското издание Express and Star.

"Нашият специален статут ни дава най-доброто", казва Камерън в отговор на въпроса дали за Кралството няма да е по-добре отново да поеме пълния контрол на управлението.

Британците ще имат възможност да изразят своето мнение относно бъдещето на Великобритания в ЕС по време на обществено допитване, насрочено на 23 юни.

Сегашният премиер дойде на власт с обещанието за провеждането на този референдум, а в началото на тази година успя да предоговори условията за членството на страната в общността и агитира активно за оставането на Великобритания в ЕС.

Проблемът е, че излизането от ЕС ще стане причина за неяснота и дестабилизация за години напред, което може да доведе до спад на инвестициите и загуба на работни места, отбелязва Камерън пред читатателите на изданието.

Излизане от ЕС ще означава още и намаляване на търговските отношения с останалите държави от общността, което в крайна сметка ще доведе до свиване на производството. Към момента около 100 хил. британски компании работят и изнасят продукцията си с ЕС, а търговските отношения с общността се оценяват на 500 млрд. паунда годишно.

Анализ на финансовото министерство в страната пък показва, че Brexit ще коства по 4,3 хил. паунда на домакинство, отбелязва още британският премиер.

В допълнение излизането на Великобритания от ЕС ще означава и риск за националната сигурност, категоричен е Камерън. Той посочва, че в момента британските служби обменят информация със своите колеги от ЕС и получават важна информация за терористични атаки и престъпления. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ти на каква планета живееш , та Англия там е "империя" , па има и кралица майка...щото тука на земята раковото образование е САЩа , а пък Англия му е апендикса в Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
крас
преди 7 години
Малоумниченето на Камеран няма нищо общо с отношението на КРАЛИЦАТА майка!!ТЯ е против това БРИТАНСКАТА ИМПЕРИЯ да се превърне в придатък на това раково образование наречено ЕС, което утре няма да е нищо друго освен апендикс на САЩ!!ИМПЕРИЯТА ЗА ТОВА Е ИМПЕРИЯ ТЯ не може да бъде част от нещо като нищо!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Е нема как , ингилиз...хем душата в рая , хем оная работа до края !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Сладур :) Ако останката от империя иска да си запази стандарта, трябва да си спука *** от бачкане! Понеже явно не иска, изходът е 100% в ЕС, рано или късно ще го направите. Или ще станете Обединен Пакистан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още