IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Великобритания трябва да остане в ЕС

Лондон може да гарантира, че в случай на разпадане на еврозоната процесът няма да е прекалено брутален

11:33 | 25.04.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Великобритания е необходима на ЕС за запазване политическия и икономическия баланс между Севера и Юга. Еврозоната вероятно ще се разцепи на две части, между Северен съюз, ръководен от една обща валута, и Южен съюз, който ще бъде прикрепен към него със споразумение за свободна търговия. Великобритания трябва да остане мост между тези два бряга, смята  Робърт Скиделски, професор по политическа икономия в Университета във Уоруик, в свой анализ за цитирания от БТА Les Echos.

Европейският съюз никога не е бил много популярен във Великобритания. Тя се присъедини към блока със закъснение и на 23 юни нейните избиратели ще обявят решението си дали искат да излязат от ЕС преждевременно. През годините центърът на британските дебати за Европа се измести. През 60-те и 70-те години на 20-и век въпросът бе дали Великобритания може да си позволи да не се присъедини към тогавашната Европейска икономическа общност. Опасенията бяха, че страната може да бъде отрязана от един пазар, който по онова време регистрираше най-бърз икономическия растеж в света, и че нейното партньорство със САЩ също може да бъде изложено на опасност: необходимо бе западният съюз да се опира на два стълба и единият от тях щеше да е Европа, а не отслабената Великобритания. 

Днес в центъра на дебатите е отслабването, а не мощта на ЕС. Британците са на мнение, за разлика от Европа, че за тях ще е по-добре да излязат. На практика, от катастрофата от 2008 г. ЕС е белязан от провали. Като изключим Великобритания и Германия, няма почти никакъв икономически растеж. Европейският съюз не може да защитава своите граници срещу терористите ("Европа не е сигурна", обяви Доналд Тръмп). Неговите институции нямат легитимност. Съставен от 28 почти суверенни държави, ЕС не може да действа, а само публикува намерения за действия. Съдбата на съюза е безнадеждно свързана със съдбата на неговата най-уязвима съставна част: 19-членната еврозона, общата валута, която е в сърцето на икономическата стагнация. Еврозоната бе замислена да бъде двигателят на политическия съюз. Моторът обаче изведнъж спря. 

Да, кризата от 2008 г. започна с банковия колапс в Съединените щати. Повечето страни от останалата част от света обаче вече се възстановиха, за разлика от по-голямата част от европейските държави. За да установи причините за това, проведен неотдавна семинар на темата в Нюфийлд колидж към Оксфордския университет се съсредоточи върху липсата на суверенна власт, способна да защити европейската икономика в нейната цялост от заразните кризи, които избухват в други региони на Земята. Сред липсващите парчета от пъзела на този суверенитет са система за фискални трансфери, за да се отговори на асиметрични шокове; безрисков актив (еврооблигациите), в който да бъдат съхранявани неизползваните пари; единна система за надзор на банките и капиталовите пазари; централна банка, която да е в състояние да действа като последен възможен кредитор; и възможност за организиране на програма за стабилизиране и възстановяване на общоевропейско равнище.

Еврозоната отслаби страните си членки, без да създаде една наднационална държава, която да замени правомощията, които те загубиха. Легитимността обаче все така продължава да произтича от една политическа власт, която загуби атрибути на своя суверенитет (като възможността да бъде променян обменният курс на съответната национална валута), от които произтича същата тази легитимност, пише още Скиделски в цитирания от БТА анализ.

ЕС се опита да създаде политически съюз постепенно, тъй като бе невъзможно да започне от него. Всъщност зле прикрито в "европейския проект" бе очакването следващите една след друга кризи да придвижат напред процеса на политическа интеграция. Такава несъмнено бе надеждата на Жан Моне. Другата възможност (кризите да имат обратен ефект и да доведат до разпадане на Икономическия и валутен съюз) никога не е била взимана предвид сериозно.

Малцина са гражданите на Великобритания, които искат бърза еволюция към политически съюз. Британците се основават на предположението, че това ще запълни празнините в областта на суверенитета, които парализират еврозоната. На практика, в споразумението, което британският премиер Дейвид Камерън договори с останалите европейски лидери като условие за оставане в ЕС, Великобритания изрично е освободена от ангажимента да участва в създаването на един "все по-тесен политически съюз". Трудно е да си представим обаче как еврозоната може да заработи без такъв политически съюз.

Следователно еврозоната по всяка вероятност ще се раздели на по-съвместими части, след нови безплодни опити за излизане от кризата. Можем да си представим една северна зона с обща валута, разполагаща с достатъчно суверенитет (водена от Германия или, по-вероятно, от германско-френски тандем), за да функционира, и свързана чрез споразумение за свободна търговия с една южна зона, за която няма да важат паричните и бюджетните правила на северния блок. По-конкретно членовете на южния блок ще имат фиксиран валутен курс спрямо северния, но той ще може да бъде коригиран.

На южния съюз обаче ще липсва един член, който да има необходимата тежест и престиж, за да бъде като противовес на Германия. Този член би могла да бъде само и единствено Великобритания. И това е основният аргумент срещу нейното оттегляне от Европейския съюз: като остане в ЕС, Великобритания ще е в състояние да гарантира, че в случай на разпадане на еврозоната процесът няма да е прекалено брутален и че във всички случаи ще бъде запазен поне част от духа на основателите на Европейския съюз.  

Темата за Brexit следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Английският автор на статията е явно от поколенията английски ***, които продължават да мисля с категориите от времето на колониалната система.След като Великобритания излезе от ЕС Шотландия ще обяви независимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
В този живот ще е и то доста скоро Империята я виждам потънала ..... ама да видиме аз обичам залозите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Всеки, който се опита да попречи на плановете на УСА да глътнат Европа, ще получи война с УСА! В това число и ако този някой е "вътрешен" от Европа! И точно това американците показват на всички с увеличаване на войските си в Европа! Създадоха доста занимавки на руснаците на няколко места, тепърва ще създадат още, за да могат те на спокойствие да ни храносмелят! После, ако операцията е успешна, да се готви Раша... Такива поне са плановете. Само война може да ги обърка, но аз не виждам мераклии да воюват с УСА. Китайците и руснаците могат евентуално да се задействат заедно само в Азия, но само дефанзивно, или поне не, докато не разкачат напълно финансовите си системи от англосаксонската, а за това трябват още години...Изобщо, не се надай тези дни ... А след година-две, я хамилата, а хамиларя... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
абе то нали всеки си прай сметката без кръчмарина, та така USA и те, но дойде ли кръчмарина защото може ЕС да иска друг да ги спаси, а сега има тамън 2-***, които имат тея възможности и USAта ше го попуши и то много много яко, защото на жълтите им трябваме много повече от USAта, ние сме кротки консуматори и не ги е.баваме докато онея не са и жълтите ако се наложи да избират мисля няма да се колебаят между ЕU и USA. Нужно е само да им кажем на жълтите ше им купуваме китайските дрънкулки и са цъфнали 2 села от 2 млн. войника веднага. И до спасение ше се стигне и тогава ше скиваш .... :)) USAта нема да е тоя път ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Аз не споря по принцип - да, няма вечни иперии. И УСА ще потънат, те вече гълтат вода, но няма да е тези дни. И преди това ще глътнат Европа, щото накои там са убедени, че това ще ги спаси. И понеже е голяма хапка и има риск да им преседне, а те не са по-глупави или по-кьорави от теб, взимат превантивни мерки. Изобщо, ако не подпише доброволно, ще докарат ЕС до там, че сам да им се помоли да го спасяват. А те са царе да спасяват демокрацията, нали?Мисълта ми беше, че обиколката на кенийчето из ЕС тези дни не е случайна и според наблюдатели протича успешно и без изненади. Обикновено Обонго завършвал разговора с цитат от македонската класика: "Ке те помолим нещо и сакам отговорот да е ДА!" Или предлагал дилема: "Избирайте - с нас срещу Путин, или с Путин срещу нас!"А Щайнмайер ще си има скоро проблеми! Всъщност, цялата операция в Украйна беше, за да се разкачат Германия и Русия, щото пак много се заиграха заедно... Останалите в ЕС са само талаш... И както виждаш, успяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Steinmeier will Russland fuer Libyen ins Boot holenhttp://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/25/steinmeier-will-russland-fuer-libyen-ins-boot-holen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
за тва ти говорех ей даже преводач не ти тряя да го видиш как като нещо е криво противодействието го "изправя". Господин Щеинмайер иска да вземе Русия в лодката "на път за Либия" .... :))Steinmeier will Russland f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
също и ми прави впечатление, че се появяват много страници които показват истината каква е и то не в Русия а в Европата също бая народ може да са заболи носове в телефона, но гледат и другата страна в България не е нали ги виждаме тука колко им е пипето, но в Германия и околия има доста анти-американци, на запад нема антируски настроения тва само в бившия съветски блок другаде ньет ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Нищо криво нема за изправяне - на американците машинката им цъка безотказно! -----------------------------------------------------------------------------тц тука не съм съгласен, цъка само у Инвесторо безотказно, но разни американски генерали каат, че им остаа още малко да виреят ..... Така са си мислили и комшиите навремето с тяхното гости от 500год. и Римляните, Шпанците, Портокалите, Франсетата Ингилизите и те общо взето всеки се е мислел за безсмъртен докато стане мяу и после вече няма да се надуват толкова. Сашовците имат в момента и много ама много вътрешни противоречия и от ей там ше им дойде проблема както и финансово ако ще и 4 х TTIP да пуснат па нема да им стигне ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Нищо криво нема за изправяне - на американците машинката им цъка безотказно! Те са измислили промишленото отглеждане на бройлери! Разходи се по улиците и се огледай за некой, дето не е забол глава у телефона! 60% от европейците и 90% от младите живеят вече у телефона, а там нали знаеш кой сервира обяда? От какво да подлудеят? От американска музика или от американски филми? Никой нема да гъкне - повечето от тия 500 млн. искат това да се случи, щото ги принуждават да избират между САЩ и Русия, демек - ако не сте със САЩ, Путин идва и ви изяжда живи... Или май не си се замислял чак до там...? Помисли, ако пуснеш един бройлер от клетката в природата, колко време ще остане жив? Хорицата си искат пълните паници, нема значение с какво... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още