IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността за Brexit е спаднала до 20%

Активизирането на правителството след официалния старт на кампанията по референдума явно дава резултати

17:50 | 21.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Вероятността Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз (т. нар. Brexit) е спаднала до 20% в четвъртък, след като финансовото министерство предупреди, че подобен ход може да доведе до десетилетия икономически щети, сочи прогноза за референдума на сайта за политически анализи Number Cruncher Politics.

Прогнозата на политическия блогър Мат Сайн се базира на текущи проучвания на общественото мнение и анализ на това как гласоподавателите са променяли позициите при предишни референдуми, коментира Bloomberg. Спадът тази седмица отразява и подкрепата за оставане в ЕС през последните няколко дни. Индексът бе на ниво от 24%, когато бе стартиран на 13 април.

Месецът започна със скандала около данъчните дела на министър-председателя Дейвид Камерън, след като името на покойния му баща се появи в т. нар. Панамски документи, изтекли от панамската правна фирма Mossack Fonseca. Още от първата седмица на официално стартиралата кампания обаче правителството полага всички усилия, за да се противопостави на защитниците на Brexit.

Последните проучвания, както по телефона, така и онлайн, показват промяна на позицията към оставане в съюза“, казва Сайн. „Явно Панамските документи са имали ограничено влияние, докато промяната на дебата в референдума в посока икономиката при Brexit има значителен ефект. В резултат към момента подкрепата за напускане е намаляла още“.

Направените онлайн проучвания предполагат, че надпреварата може да е силно оспорвана. Проучване на прогнозите от 20 април на изследователите Стивън Фишър и Розалинд Шорокс обаче открива, че всички анкети сочат оставане на страната в ЕС на референдума на 23 юни. Според букмейкърсия сайт Betfair вероятността за Brexit е 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
показали са им пътят, вразумили са ги явно, ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Да бе да.... затова Дейвид Камерън разпраща едни диплянки в цялата страна във всяка къща "колко важно е да останем в ЕУ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още