IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е арсеналът на Марк Карни в случай на Brexit?

Мнозинството икономисти в анкета на Bloomberg очакват намеса от Английската централна банка, ако британците се разделят с ЕС

17:04 | 19.04.16 г.
<p>
	Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Изкупуване на облигации, намеса на валутните пазари и дори повишение на лихвените проценти – това е само част от арсенала на Английската централна банка (АЦБ) в случай на Brexit. Около 90% от икономистите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че управителят Марк Карни ще трябва да се намеси, ако на 23 юни британците подкрепят излизане на страната от Европейския съюз. Не е толкова ясно под каква форма ще бъдат ответните мерки, тъй като и неизвестните са много в случай на Brexit.

С напредването на кампанията Марк Карни се оказва въвлечен в политическите спорове и ще трябва да отговаря на редица въпроси на депутати по-късно във вторник. Изслушването му е само седмица, след като банката недвусмислено предупреди за опасностите от Brexit за британската икономика. Тогава АЦБ очаквано остави лихвените проценти без промяна на рекордно ниските им нива.

Повече от половината от икономистите в анкетата на Bloomberg смятат, че ще са необходими понижения в лихвените проценти, ако населението гласува за излизане от ЕС. Някои от тях обаче казват, че комисията по парична политики ще трябва да повиши ставките, за да подкрепи паунда и да предотврати скок в инфлацията. 

15 от общо 34 икономисти смятат, че АЦБ ще поднови изкупуването на облигации, а 18 допускат, че институцията ще разшири програмата си за кредитиране на малкия бизнес.

Различните варианти в проучването отразяват факта, че има много неизвестни. Експерти и анализатори прогнозират широк спектър от последици, много от които зависят от това, какъв достъп до единния пазар на ЕС ще договори Великобритания.

В понеделник министърът на финансите Джордж Озбърн предупреди, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, до 2030 г. икономиката ще се свие с 6%. Най-лошият сценарий на Oxford Economics е за свиване от 3,9 на сто.

Последното изслушване на Карни пред парламента беше белязано от разгорещен дебат с депутата от торите Джейкъб Рийс-Мог. Той обвини централния банкер, че излага на риск независимостта на банката с проевропейските си изказвания.

„Ключово ще бъде поддържането на ликвидност непосредствено след референдума“, казва Питър Диксън, икономист в Commerzbank в Лондон. „След това централните банкери ще трябва да оценят как шоковете от несигурността се отразяват на вземането на решения в икономиката. Това ще означава по-забавено затягане на паричната политика в средносрочен план, а и дори възможност за понижения“, допълва той.

Още преди референдума несигурността натежава на паунда, който поевтиня с 10% през последните пет месеца. Пазарите очакват повишена волатилност през следващите три месеца. Четирима от анкетираните икономисти смятат, че АЦБ ще трябва да предприеме мерки за подкрепа на паунда чрез повишения на лихвите или директна намеса на валутните пазари.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още