IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Озбърн: Рискът от Brexit променя световния дневен ред

Британският финансов министър отново предупреди за опасността, която носи евентуален Brexit

14:52 | 16.04.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн потвърди опасенията на водещите икономики за опасността и последствията от Brexit, решение за който ще се вземе на референдума на 23 юни.

В изказването си на срещата на МВФ във Вашингтон Озбърн заяви, че финансовите министри на САЩ, Китай и Япония са изразили притесненията си от последващите ефекти от Brexit. Очаква се американският президент Барак Обама да се застъпи за оставането на страната в ЕС по време на визитата си в Лондон следващата седмица, пише Bloomberg.

„Рискът от Brexit определено променя световния дневен ред“, заяви Озбърн пред журналисти. „Всички са сигурни, че ще причини краткосрочен шок и нестабилност, а това ще има своята дългосрочна цена за световната икономика“, допълни той.

Последствията

Финансовият министър предупреди за опасността от повишаване на ипотечните лихви, като подчерта, че икономическата активност във Великобритания вече страда от опасенията, че сериозна част от британците няма да дадат подкрепата си за оставане в ЕС.  

„Съвсем ясно виждаме, че тревогите около Brexit натежават на нагласите и на икономическата активност сега. Това дава отражение и върху стойността на БВП за първото тримесечие на годината.“

По думите на Озбърн финансовата индустрия ще пострада силно от Brexit, тъй като европейските компании ще се преместят на континента.

„Широкоразпространеното схващане, включително сред доста германски финансови институции, е, че в Лондон все пак ще остане финансова активност, но доста компании ще прехвърлят дейността си в границите на ЕС“, заяви финансовият министър. „Не виждам как Лондон и финансовите услуги щяха да са толкова силни днес, ако не бяхме в ЕС“.

Ролята на Обама

Обама, който вярва, че е в интерес на САЩ, Великобритания и останалата част от ЕС да се запази цялостта на съюза, също ще се включи в дебата, ако бъде помолен за мнение. „Вот за напускане би сринал влиянието на Великобритания в световен мащаб“, заявиха съветници на президента.

Официалната кампания „Гласувай за напускане“ показа първия си билборд в петък, на който пише, че напускането на ЕС ще освободи 350 млн. паунда седмично за Националната здравна служба.

Според евроскептика Джейкъб Рийс-Мог намесата на Обама може всъщност да помогне на кампанията за напускането на ЕС.

„Нямам против той да дойде и да каже каквото иска, защото смятам, че това ще спомогне за Brexit“, казва той за списание House, което се разпространява сред членовете на парламента. „Едва ли британците искат да им се казва какво да правят и то от един провалил се американски президент, който проведе една от най-неуспешните международни политики в съвременната история“.

Според изследване на Centre for Economic Performance към London School of Economics преките чуждестранни инвестиции във Великобритания биха спаднали с 22%, ако тя напусне ЕС, намалявайки доходите с 3,4%.

Анализаторите стигат до извода, че ограниченият достъп до единен пазар, трудната координация между централите и местните клонове, както и несигурността около търговските споразумения с ЕС биха отблъснали инвеститорите. Според тях Brexit ще нанесе допълнителни вреди за чуждестранните инвестиции, причинявайки спад в производителността и правейки Великобритания по-бедна.

Повече по темата за Brexit можете да научите от видеото на Bloomberg

Още подобни новини можете да четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Темата за Brexit следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 14
0pk
преди 8 години
*** айди излизайте, дет се вика пример дайте. Да може и други да ви последват. Пък ний накрая ще затворим вратата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 18
ing5rov
преди 8 години
Откачалка , само ти ли си на фронта бе...тъжно...!"ОПОРНИТЕ ГНУСОТИИ НА МОСКВА..."Това са думи на английски парламентарист , който едва ли следва опорки от Москва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 20
ing5rov
преди 8 години
Де са пиндопомиярите да коментират...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 24
ing5rov
преди 8 години
Едва ли британците искат да им се казва какво да правят и то от един провалил се американски президент, който проведе една от най-неуспешните международни политики в съвременната история.Хаха...много добра формулировка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още