IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъкът върху финансовите трансакции притеснява трейдърите повече от Brexit

10-те държави от ЕС, които подкрепят налога, си дадоха срок до юни да постигнат съгласие за това как ще работи

12:15 | 08.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Данъкът върху финансовите трансакции притеснява трейдърите повече от Brexit

Налице е по-голяма заплаха за финансовите пазари от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (Brexit), пише Bloomberg.

10 държави членки на ЕС разработват данък върху финансовите трансакции, като за трейдърите на континента перспективите от него са толкова ужасяващи, че една фирма от Холандия вече е изготвила план за непредвидената ситуация, като може да се премести или във Великобритания, или в Швейцария.

Един от най-големите електронни маркет мейкъри в Европа - Flow Traders NV, заявява, че ще трябва да премести централата си, ако холандските власти приемат данъка.

Евентуално британско решение за напускане на ЕС обаче може да донесе ползи на Flow Traders, защото ще нарасне волатилността. Брокерите, занимаващи се с високочестотна търговия, обикновено се радват на ръст на печалбите, тъй като пазарните вълнения водят до по-висок оборот.

Германия и Франция настояват най-много за въвеждането на данък върху търговията с финансови инструменти в ЕС. 10-те държави членки си дадоха срок до юни да постигнат съгласие за това как ще работи данъкът върху финансовите трансакции.

Въпреки че Холандия не е една от 10-те страни, съгласили се да въведат данъка, трейдърите в страната могат и да не се разминат с него в зависимост от развоя на парламентарните избори догодина.

Текущото холандско правителство няма намерение да налага данъка насила, коментира говорителят на Министерството на финансите на Холандия Бюке Бергсма.

Холандия е една от най-развитите държави в Европа за частните пенсионни фондове. Според Бергсма в края на краищата данъкът върху финансовите трансакции може да се окаже един вид налог върху пенсиите. Тъй като предложеният данък ще бъде преразпределен по равно между правителствата, които решат да го прилагат, обикновените холандци могат да си помислят, че техните спестявания за пенсии могат да бъдат използвани за субсидиране на публичните разходи в страните, в които по-малко хора получават пенсии.

Освен това планираният данък ще удари групата на високочестотните брокери - Flow Traders, IMC BV и Optiver, например, които оперират извън Амстердам. Градът, който дълго време бе център на търговията с опции, през последното десетилетие се разви до европейски хъб за търговия с алгоритми.

Въпреки че Flow Traders приема данъка като риск, от компанията са сравнително по-спокойни относно евентуален Brexit след референдума на 23 юни.

От началото на новото хилядолетие търговията с помощта на компютри нарасна и набра популярност в развитите пазари по света. Докато съвременните пазари разчитат на високочестотна търговия, фирмите, които правят бързи поръчки, са обвинявани за нарастващата пазарна нестабилност.

Всичко по темата за Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за организирана международна престъпна група - банкова мафия И съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Аз не мразя евреите и съм обяснил за казаното от Мойсей ''на чужденец давай с лихва'' Да повторя ,че не става въпрос за отмъщение а за покаяние макар ,че пиша банкова мафия и организирана престъпна група от яд.В Япония е забранен исляма и има за какво = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738248916453335Тоест ако трябва ще се забрани и юдаизма защото казаното от Мойсей вече е невалидно и съм обяснил защо и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държавните банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за престъпления срещу човечеството защото 1972 г. Нобеловият лауреат за икономика Джеймс Тобин предлага международните финансови транзакции да се облагат с данък. Има предвид главно валутния пазар.През юни 1998 г. в Париж е създадена Асоциация за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите (AТТАС) и т.н и т.н. Става въпрос за престъпления срещу човечеството защото нещата се знаят отдавна и УМИШЛЕНО се наложи неолиберализъм особено във финан.капитализъм за да се ограбват хората и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 как са ограбвани хората с ''вратички'' в закона и основното е премахването 1999год. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на банкирането Трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009Обяснил съм всичко и за системната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
http://***.politico.eu/wp-content/uploads/2016/03/IlSole24Ore.jpeg---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------етоя сърцераздирателната снимка, миличките те ... :)) а дано да се махат и да глътнат вода, че аман вече от това английско племе мама им утрепана !! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Pleasedontgoukabout 3 weeks agoBRITAIN PLEASE DONT GO A LOVE LETTER FROM ITALY TO THE UK. Il Sole 24 Ores magazine offers 101 reasons to love the British and to ask them to do not leave Europe.http://***.politico.eu/wp-content//2016/03/IlSole24Ore.jpeg-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------ееее тея да запазят либерастията са готови на всичко, сега са го ударили на ревлива пропаганда ..... :)) Аз лично ги съветвам англичаните да се махат със скоростта на 200 диви ***, че като са ни "приятели" са по-вредни от колкото като ни бяха врагове да го *** ..... Желая им успех да пожънат на референдума да се случи като в Холандия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Поредния налог на империята ЕС, който се опитва да пробута кликата в Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Поредния налог на империята ЕС, който се опитва да пробута кликата в Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още