IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценни книжа за 108 млрд. евро ще отпаднат от европейския пазар при Brexit

Ако Великобритания реши да напусне ЕС, една част от кредитния пазар също може да си отиде с нея

17:07 | 07.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз (ЕС), една част от кредитния пазар също може да си отиде с нея, а европейските банки ще се наложи да търсят замяна на ценни книжа за 108 млрд. евро, коментира Bloomberg.

Кредиторите от ЕС, които купуват облигации, гарантирани с британски ипотеки, банкови заеми и задължения по кредитни карти, може да се окажат въвлечени в евентуален Brexit, тъй като дългът може да изпадне от спешните им парични резерви. Тъй като за споразумение с блока ще са нужни няколко години, адвокати и анализатори изказват опасения за притежаването на ценни книжа, гарантирани с активи – пазар, който вече понеже тежък удар заради финансовата криза.

Банките може да се окажат с проблем с ликвидността, ако тези активи няма да се признават“, казва Винсънт Кийвани, партньор в правната фирма DLA Piper, който специализира в структурирани кредити. „Има големи рискове, но няма как да се коригират лесно“, предупреждава той.

Съгласно Споразуменията от Базел – серия от договорености на глобалните регулатори, банките трябва да отговарят на минимални стандарти, които да ги направят по-устойчиви на шокове. Един от стандартите - коефициент на покритие на нуждите от ликвидност (Liquidity Coverage Ratio, или LCR), изисква от банките да поддържат адекватно количество от активи с високо качество, които бързо могат да бъдат превърнати в пари в брой, за да задоволят нуждите от ликвидност за 30 дни напред.

Някои секюритизирани книжа ще важат, но техните базови активи трябва да са с произход от страна членка на ЕС, твърди Делегираният акт за стандарта на Европейската комисия (ЕК). Това означава, че някои облигации, обезпечени допълнително от отново самостоятелна Великобритания, може да бъдат изключени.

Заради Brexit някои британски ценни книжа, гарантирани с активи, може вече да не се квалифицират като допустими активи за сегашните цели на коефициента на ликвидност“, казват в съобщение до клиентите си Анджела Клист и Никол Роудс, адвокати от базираната в Лондон юридическа кантора Allen & Overy LLP, специализирани в секюритизация.

Добър показател за обема на наличните ценни книжа, обезпечени с активи от Великобритания, които отговарят на изискванията за ликвидност, са първостепенните облигации, гарантирани от рискови ипотечни кредити, заеми за автомобили или задължения по кредитни карти, казва Мануел Трйовски, анализатор на UniCredit Bank. В момента облигациите в обращение са на стойност 108 млрд. евро.

Референдумът на 23 юни налага най-голямото предизвикателство пред европейския пазар на секюритизиран дълг с обща стойност 368 млрд. евро. Пазарът отчита спад от 2007 г., когато кредитните пазари спряха да функционират нормално, а търговията с ценни книжа, обезпечени с активи, понесоха обвиненията, че са довели до жилищен балон и прикриване на риска. През последните две години пазарът се е свил с 26%, сочат данни на JPMorgan Chase & Co.

“Има риск облигациите внезапно да изпаднат от коефициента на ликвидност“, казва Гордън Кер, ръководител на проучванията за секюритизиран дълг в рейтинговата агенция DBRS в Лондон. “Ако Великобритания излезе от ЕС, притежателите може да търсят начин да продават“, допълни той.

Макар че последствията от вот в подкрепа на Brexit са разтревожили някои емитенти толкова много, че включват това като рисков фактор в документите за продажба на облигации, юристи предупреждават за излишно всяване на паника.

„Дори ако вотът е за напускане на ЕС, Обединеното кралство ще остане в ЕС за още известно време, тъй като процесът на излизане няма да стане за една вечер“, казва Джордж Гуудърам, адвокат по капиталовите пазари в Linklater. “Ако си европейска банка, притежаваща британски секюритизирани книжа, които са част от коефициента ти на ликвидност, няма да има нужда да ги продаваш още на следващия ден след вота“, допълва той.

Европейската комисия не е изготвила план за извънредни ситуации и не обмисля сценарий от типа „какво ако“ около британския референдум, заявява говорител на комисията.

Европейските банки са сред най-големите инвеститори в британски ипотечни облигации, деноминирани в евро, твърди Ратул Рой, анализатор на Citigroup в Лондон. Ценните книжа са атрактивни, тъй като започват да предлагат по-добра стойност в сравнение със съответните ипотеки в еврозоната, а и позволяват на кредиторите да диверсифицират собствеността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
хамстер
преди 8 години
но това не пречи на фаготчета като камеран да дърпат тая тънка струна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
хамстер
преди 8 години
но това не пречи на фаготчета като камеран да дърпат тая тънка струна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още