IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите британски компании не са подготвени за Brexit

75% от финансовите директори на големи корпорации подкрепят оставането на страната в ЕС, само 26% имат резервен план при напускане

13:48 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите британски компании подкрепят оставането на страната в Европейския съюз (ЕС). Същевременно обаче основната част от тях са напълно неподготвени за евентуален Brexit (излизането на Великобритания от ЕС - б. ред.), ако британците решат да гласуват за напускане на общността на 23 юни тази година.

Това са основните изводи от тримесечно проучване на Deloitte, което обхваща 120 главни финансови директори на големи компании на Острова и е проведено между 8 и 21 март, пише Business Insider.

Въпреки че 120 директори може да не прозвучи като достатъчно голяма извадка, всъщност резултатите са доста представителни. В проучването са участвали финансовите директори на 20 компании от състава на индекса FTSE 100 и 55 директори на компании от FTSE 250. Общата пазарна капитализация на 84-те британски публични компании, обхванати в проучването, е 360 млрд. паунда, или близо 17% от фондовия пазар на Острова.

Така проучването дава доста добър поглед към процесите и плановете на някои от най-големите британски фирми.

Не е изненада, че 75% от финансовите директори подкрепят оставането на страната в ЕС. Този дял нараства спрямо отчетения в проучването от предходното тримесечие - 62%.

Проучването е публикувано само няколко седмици, след като генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) Карълайн Феърбеърн заяви, че „напускането на ЕС би причинило сериозен шок за британската икономика, като потенциалните щети за БВП на Великобритания са в размер на 100 млрд. паунда и 950 хил. работни места до 2020 г., а отрицателните последствия могат да продължат много години след това“.

Въпреки това само 26% от финансовите директори са заявили, че тяхната компания „е направила или е в процес на изготвяне на резервен план за евентуално излизане на Великобритания от ЕС“. Около 53% изрично са посочили, че не са правили подобни планове.

Това означава, че ако британците все пак решат да напуснат Евросъюза, компаниите ще изпитват затруднения да се справят с прехода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още