IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото на европейското недоволство

Гърция ще трябва да плати вноска по дълга си през юни - точно когато Великобритания гласува дали да остане в ЕС

17:06 | 13.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа се подготвя за лято на недоволство. През лятото предстои британският референдум за оставане на страната в Европейския съюз, бежанската криза ще продължи, а Европейската централна банка (ЕЦБ) ще става все по-отчаяна. Целият този списък е достатъчна причина да се страхуваме за здравето на Европейския проект през следващите седмици, коментира BloombergView.

Не трябва да забравяме и Гърция обаче, която попадна в спор между Германия и Международния валутен фонд (МВФ) относно облекчаване на дълга на страната, докато в същото време продължава да търси още спасителни пари. Гърция, чиято икономическа криза вече заплаши да унищожи неотменимия характер на членството в ЕС, все още се бави с продажбата на държавни активи и пенсионната реформа. В същото време Атина трябва да открие над 5 млрд. евро за вноска по дълга си през юни и още 5 млрд. евро – през юли.

Това са 10 млрд. евро, които Гърция няма. Сумата може би не е сериозна за по-голяма и по-здрава европейска страна, но е 20% от годишните данъчни приходи на Гърция. Спорно е дали на фона на всичко останало, което се случва на европейската сцена, Брюксел ще е готов да намери решение само за да не се занимава с Гърция. МВФ може би обаче няма е толкова склонен на това. Ако през май не се стигне до сделка – било то заради непреклонността на Германия да облекчи дълга, ината на МВФ по бюджетните цели или гръцкия авантюризъм – времето, което Гърция и кредиторите ѝ имат, за да избегнат дефолт, може да свърши.

Докато крайният срок за вноската по дълга на Гърция приближава, представителите на ЕС може да се окажат твърде заети с потушаването на пожара от британския референдум по членството на страната в съюза на 23 юни. Резултатът от този вот никак не е сигурен. След преглед на проучванията на общественото мнение Bloomberg твърди, че гласовете за оставане в ЕС са 39 пункта, за напускане – 38 пункта, а тези, които все още не са взели решение – 23 пункта.

Откакто британският министър-председател Дейвид Камерън бе въвлечен във вътрешен скандал по личните си данъци заради т.нар. Панамски документи, популярността на правителството понася сериозни удари. Това може да засили кампанията срещу ЕС, а и ще са нужни съвсем малко гласове от все още нерешилите, за да се промени резултатът.

Редовното проучване на Европейската комисия за настроенията към ЕС, известно като Евробарометър, също показва влошаване на резултатите с все по-нарастващото недоволство.

Процентът на европейците, за които ЕС придобива отрицателен образ, е нараснал до 23% (+4 пр. пункта). Преди това той прогресивно намаляваше в последните четири проучвания.

Подновените опасения за Европейския проект започват да излизат на повърхността и на пазара на облигации. Лихвата по 10-годишните португалски облигации е с 3,3 процентни пункта над германските, което е значително над шестмесечната средна стойност от 2,2 пункта. Рисковата премия в Италия се повиши до 1,3 пункта миналата седмица от 0,9 пункта през декември, а тази на Испания е на ниво от 1,4 пункта спрямо 1,2 пункта миналия месец. Това е достатъчно, за да се вдигне тревога, но е странно да се случва във време, когато ЕЦБ увеличава покупките на държавни облигации.

Макар че холандското отхвърляне на договора за асоцииране между ЕС и Украйна чрез референдум с изключително ниска избирателна активност се отнасяше към много специфична политика, то подсказа за тревожен тътен в ЕС. Евентуалното решение на Великобритания да напусне съюза може да накара други страни да проведат референдуми за собственото си членство. (Марин Льо Пен вече обеща референдуми като част от кампанията си за президентските избори във Франция през 2017 г.)

Затова моментът може да се окаже разрушителен. МВФ, който казва, че Гърция не може да се възстанови без облекчаване на дълга, може да не успее да изчисти различията си с Германия, която твърди, че допълнително "подстригване" на дълга не е от значение за намирането на решение.

Може да се окаже, че ЕС ще трябва да дава пари на най-слабия си член точно когато една от най-важните страни членки на Европа излиза от нея, в случай че вотът за Brexit бъде положителен. Вместо да се излежават на плажа това лято, може да се наложи лидерите на Европа да положат всички усилия, за да спрат пясъчния замък да се сгромоляса.

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Още по темата за членството на Великобритания в ЕС четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
За да е пълна картината с проблемите за Европа , Блумбърга трябва да допълни и за извиването на топките докато не се подпише TTPI , а също и разрешението за Монсанто да залее с говнотиите си и Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още