IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среднощните преговори между Гърция и кредиторите - без резултат

Безизходица на фона на ескалиращи разногласия между правителството в Атина, МВФ и европейските институции, коментира местната преса

10:18 | 12.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отново тъмни облаци над Гърция? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отново тъмни облаци над Гърция? Снимка: Ройтерс

Без споразумение са приключили след полунощ преговорите между Гърция и нейните кредитори, чийто представители си тръгват от Атина. Те обаче ще се завърнат отново на 18 април, за да продължат консултациите по обсъжданите с правителството мерки за икономии. Те ще се водят преди решителната среща на Еврогрупата на 22 април в Амстердам, която трябва да се произнесе по следващите траншове от заемите за Гърция в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ за страната, съобщава Ройтерс, позовавайки се на местни източници.

Преговорите не доведоха до очаквания пробив и до споразумение, а във вторник представители на гръцкото правителствно заминават за Вашингтон, където на 16 и 17 април ще бъде направен опит, ако няма нова засечка, да бъде преодоляно разногласието между Европейската комисия и Международния валутен фонд (МВФ) за това дали е необходимо преструктуриране на гръцкия дълг. 

Финансовият министър Евклидис Цакалотос каза, че преговорите са били прекратени заради участие на икономическия екип на кабинета в предстоящата среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон и че на тях двете страни са се съгласили, че има необходимия напредък по ключовите въпроси, за да се стигне до споразумение. 

Гърция се надяваше да приключи преговорите с европейските кредитори и Международния валутен фонд през почивните дни. Серията от срещи с тях обаче се оказаха без резултат. Основните спорни точки са изискваните от Атина пенсионна и данъчна реформа.

Гърция зависи от спасителни заеми от 2010 г. и подписа ново, трето спасително споразумение на стойност 86 милиарда евро миналото лято.

Представителите на кредиторите започнаха нови преговори с Атина на 4 април с цел оценка на напредъка на Гърция по заложените в спасителния план ангажименти.

След прекъсване на преговорите на 8 април за консултации в Брюксел, кредиторите се завърнаха в Атина още същия ден и преговорите бяха подновени на 9 април.

Кредиторите и гръцките представители не могат да се споразумеят по мерки, които Атина трябва да изпълни, за да спести 5,4 милиарда евро и да получи достъп до следващ транш от международната финансова помощ.

Мерките, по които в момента се преговаря, са увеличаване на данъци, закони за лошите кредити и допълнителни пенсионни реформи.  

"Всичко за Гърция ще се реши в края на седмицата във Вашингон", където в рамките на срещата на МВФ и Световната банка на 16 и 17 април ще се разисква уреждането на публичния дълг на страната, пише икономическото издание  "Нафтемборики", цитирано от БТА. Вестникът подчертава, че това става на фона на ескалиращи разногласия между правителството в Атина, МВФ и европейските институции.  "Та неа" определя преговорите като "среднощна безизходица", отбелязвайки, че те са завършили в момент, когато икономиката е на предела на възможностите и че се задава кошмарът от недостиг на средства и от задушаване във всички сектори, докато в същото време кабинетът робувал на политически сензации и агресивна риторика по адрес на МВФ.  

Междувременно стана ясно, че общата конфедерация на труда ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор в Гърция, ще свика нова 48-часова стачка, вероятно на Първи май, срещу задаващите се нови мерки в рамките на предложената от правителството пенсионна реформа. 

Синдикалното ръководство е упълномощило изпълнителния орган да обяви нова 48-часова стачка, тъй като преценява, че водените преговори с кредиторите са част от пиар игрите на правителството.

Конфедерацията определя като "Армагедон" предлаганите от кабинета мерки. Тя смята, че правителството възнамерява да внесе по Великден в парламента законопроекта за пенсионната реформа.

Повече по темата - четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още