IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS може да съкрати още 900 души

Служители от информационните технологии, търговското банкиране, банкирането на дребно и частното банкиране могат да бъдат засегнати

18:00 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Royal Bank of Scotland (RBS) планира да съкрати още близо 900 служители във Великобритания, коментират пред Ройтерс лица, запознати с плановете на банката. С това общият брой на банкерите, които ще изгубят работата си за последните четири месеца, расте до 5% от общата работна сила на банката.

Поредните съкращения ще бъдат в отдела по информационни технологии и сред позициите в бек офиса, които отговарят за търговското банкиране, банкирането на дребно и частното банкиране, разкриват анонимните източници.

RBS, в която британското правителство държи 73%, е в разгара на изпълнение на план за преструктуриране, чиято цел е да върне банката към печалба след осемте поредни губещи години. Базирата в Единбург банка беше спасена по време на финансовата криза с държавна помощ за 46 млрд. лири (67,82 млрд. долара).

От банката потвърдиха, че ще има съкращения, но не посочиха конкретни цифри. Дълго време амбицията на банката бе да се превърне в най-голямата по активи в света, но сега целта е превръщането ѝ в по-малка, фокусирана у дома банка с насоки в търговското банкиране и банкирането на дребно.

Главният изпълнителен директор Рос Макевън вече съкрати хиляди служители отчасти в отговор на ниските лихви и забавящия се икономически ръст, които накараха няколко британски банки да намалят разходите. В края на декември 2015 г. за RBS са работили 64 хил. души.

Според анонимните източници поне 100 работни места са били прехвърлени в Индия, където заплащането е по-ниско за същите роли.

Последните съкращения означават, че банката е освободила поне 2 700 свои служители във Великобритания от началото на март. Повечето съкращения са в клоновата мрежа, за която от банката съобщиха, че ще съкратят едно на всеки 10 работни места през 2016 г.

Неназованите лица информират, че в следващите месеци ще бъдат обявени още съкращения. Сегашната информация идва броени дни преди референдума на Острова за членството в Европейския съюз.

На този фон евентуален Brexit би довел до загубата на 100 хил. работни места във финансовия сектор в следващите пет години, изчисляват от TheCityUK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още