IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Триумфът на технологичните концерни

Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon и Facebook формират ТОП 5 най-големите компании по пазарна капитализация в САЩ

16:56 | 02.08.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Американският технологичен концерн Amazon.com измести ExxonMobil и стана четвъртата най-голяма американска компания по пазарна капитализация в света, съобщава MarketWatch. 

Петролната компания, която досега заемаше четвърта позиция, изпадна до шесто място, нареждайки се зад Facebook, който от своя страна се нареди петa. С това първите пет позиции се запълниха изцяло от технологични компании.

Онлайн търговецът Amazon се изкачи с цели три позиции от седмо място, след като финансовите резултати за второто тримесечие надминаха очакванията. Между април и юни компанията е спечелила 857 млн. долара, или 1,78 долара на акция, докато анализаторите очакваха 1,11 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Акциите на гиганта за електронна търговия поскъпнаха с 1,2% в понеделник и затвориха на рекордно високо ниво, което повиши пазарната капитализация на компанията до 364 млрд. долара. Цената на книжата на Facebook се повиши с 0,3%, а пазарната капитализация достигна 356,9 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Понеже виждам че наистина ти е интересно, за мен технологична компания е такава, която разработва някаква технология ( някак се наложи да се смята за "технология" хардуер, софтуер и комуникации, въпреки че не би трябвало) продава тази технология и това и е бизнеса. Например Ейпъл, Майкрософт, Оракъл, Гугъл, даже Тесла.От друга страна, Амазон не развива и не продава никаква технология ( както съм писал с Т3 облака може да мине за технологична). Амазон е един виртуален мол. Да, ИЗПОЛЗВА технологични решения, но както един реален мол използва климатична техника, ама не е компания за климатици, така и Амазон - прави си парите от продажба на реални неща - книги, CDта, каквото се сетиш, НО НЕ от технологияСъщо Фексбук, те продават.. ами реклама продават и данните на хората, не технологияПомня Любо Белов навремето много се засягаше ако го наречеш Интернет провайдър и дебело подчертаваше "Аз съм контент провайдър" :) Горе долу такава е разликата и тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
:) Къде видя някой да твърди, че се занимават с хардуер? Занимават се с технологии а не с продажба на разни неща като книги, CDта и каквото се сетиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Не бих определили Амазон и Фейсбук като технологични компании. Нито създават, нито продават технологии. ( Айде Амазон с Т3 Cloud пак може ама не е това основния и бизнес)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още