IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мораториум от една година за разкриване на аптеки предлага съюзът на фармацевтите

Предложението е той да важи само за населени места, където вече има открити аптеки

10:50 | 05.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският фармацевтичен съюз (БФС) предлага работата на аптеките денонощно да се регулира със закон след приемането на национална аптечна карта. Това каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

От съюза на фармацевтите предлагат и едногодишен мораториум след приемането на картата до определянето на методиката за функционирането й. Предложението е мораториумът да важи само за населени места, където вече има открити аптеки.

Скоро предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане новият проект на Закон за лекарствата в хуманната медицина, където ще се регламентира аптечната карта.

Аптеките са здравни заведения и хората очакват качествено обслужване, надеждни консултации и безотказни лекарства, а в същото време са оставени да работят в среда, изцяло повлияна от пазарните сили – безумна конкуренция, липса на всякаква регулация за откриване на аптеки, непрекъснат натиск и ерозия на цените на лекарствата, високо ДДС и други неблагоприятни фактори от чисто икономически и пазарен характер, каза той.

Проф. Гетов посочи, че от 4200 аптеки, които са регистрирани у нас, функционират реално между 3600 и 3800. Само 2100 от тях имат договор със Здравната каса, не повече от 20 аптеки приготвят лекарства, а денонощните аптеки по официални данни са едва около 10 в цялата страна.

В 17 областни града няма денонощни аптеки, каза още Гетов. И обясни, че оборотът не може да покрие заплатите на персонала.

По света въпросът с денонощно работещите аптеки е решен по различни начини, уточни Гетов и посочи, че най-често се въвежда допълнителна такса за нощна услуга като процент от стойността на покупката, може да е фиксирана сума или пък определени аптеки по график дават нощни дежурства. В България обаче за целта трябва да бъде осигурен персонал и то магистър-фармацевт, наред с това помещението трябва да е пригодено да работи при нощни условия, което изисква сериозни инвестиции.

България е на второ място в ЕС по брой аптеки на глава от населението - на 1 аптека се падат около 1900 жители. В Дания например съотношението е 15 000 души на една аптека. В същото време има 11 общини, където няма аптека, няма никакъв достъп до аптечна услуга, каза фармацевтът.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Като не искат пазар и конкуренция - ами, да национализираме аптеките им, да видим дали ще им е хубаво тогава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Монополистите искат законова защита на незаконния си монопол.Типично за мутренска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
P.S. като имат проблем с високото ДДС - да се борят за разрешаване на проблема в тази насока, това ще помогне на всички по веригита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
С толкова масово болно и бедно население... това да си лобист не е лека работа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Много ми хареса мъката му по "ерозията на цените".И вместо да сме горди с колко аптеки имаме на хиляда човека, ние трябвало да им ограничим бройката и да ги направим по-трудни за намиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още