IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi обмисля алтернативи за увеличението на капитала

Италианската банка преглежда ново предложение на бившия министър на промишлеността Корадо Пасера

09:54 | 16.10.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпадналата в криза италианска банка  Monte dei Paschi di Siena разполага с алтернативен план за набиране на капитал, предава Ройтерс.

Бордът на директорите на най-старата банка в света е упълномощил главния изпълнителен директор Марко Морели да прегледа предложенията на бившия министър на промишлеността Корадо Пасера, заяви Monte Dei Paschi.

Бордът е „анализирал в дълбочина писмо, изпратено от г-н Пасера на банката" в четвъртък, „описвайки необвързващо предложение за потенциално укрепване на капитала на банката", заяви Monte Paschi в изявление, без да дава повече подробности. Той е „отпускал специален мандат на главния изпълнителен директор, който да стартира по-нататъшен анализ".

Финансовата институция се стреми да обърне нещата, като в преструктурирането се включва и увеличаване на капитала с пет милиарда евро и продажбата на лоши кредити в размер на 28 милиарда евро.  

Както твърдят вътрешни лица, офертата на Песара не е обвързваща. Той не предвижда никакви промени в управлението и, а предложението му се основава на три мерки за укрепване на капиталовата база на банката, казва източник, запознат предложенията.

Планът предвижда увеличение на капитала с 5 млрд. евро (5,5 млрд долара), което ще включва продажба на акции за 1 млрд. евро на съществуващите инвеститори и инвестиции за 2,5 млрд. евро от нови дългосрочни инвеститори, твърди източник нa Bloomberg, запознат с плана, но не желаещ да бъде идентифициран, защото дискусиите са частни.

Неразпределената печалба ще запълни останалата част от разликата в капитала, казва източникът. Средствата ще бъдат необходими за покриване на допълнителните разпоредби в размер на 4,6 млрд. евро след продажбата на лоши кредити за 31 млрд. евро, пояснява източникът.

По-рано през годината, през юли Бордът отхвърли предложение на Пасера и UBS Group AG, което включваше увеличение на капитала и частична конверсация на подчинени облигации, за да уплътнят средствата след продажбата на лоши дългове. Вместо това банката избра да попълни капитала си чрез продажба на акции за около 5 млрд. евро, план, който в момента се преразглежда, за да се свие дела на продажбата със замяна на дълг срещу собственост.

Морели, който пое по-рано през тази година поста, е под натиск да заздрави финансите на банката и намали обема на необслужваните кредити на фона на по-строгия регулаторен контрол. Кредиторът загуби около 85 на сто от пазарната си стойност от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Еми на това нещо Николо Макиавели още преди 500г. е написал в една книжка, че точно това е фашизъм. А за Драгомирчо знаем той е бивш служител на Goldman Sachs Cappo di tutti capi на банкерската пасмина ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
ей го "самоубийството" на David Rossi ....... The Banker Suicides: Newly leaked video casts doubt on banker's 'suicide' https://***.youtube.com/watch?v=jcqNf3c6y8g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Мафиотска държавица са си тея Жабарите, убиха директора през 2013г. на банката щото явно е доста е знаел .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още