IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор заведе иск срещу Cinema City за 20 хил. лв.

От дружеството потвърдиха, че това е само първата стъпка срещу киноверигата, която не е уредила права за музика при прожекции на филми

13:02 | 02.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дружеството за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор завежда иск срещу киноверигата Cinema City на стойност 20 хил. лева, обявиха от организацията.

Припомняме, че първо пред Investor.bg изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров разкри, че се планира подобен ход, като сега стана ясно и какъв е размерът на исканата сума.

Причина за иска, заведен в Софийски градски съд, е фактът, че веригата не е уредила своите права за музика при прожекции на филма „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Така Cinema City е ощетила авторите на музикалните произведения от лентата, които трябва да получат възнаграждения от публичното изпълнение на техните творби. 

Сега от Музикаутор посочват, че в исковата молба са визирани общо 14 произведения, сред които емблематичните „Star Wars Main Theme” и „Imperial March” на Джон Уилямс, както и „Jabba Flow” на съавторите Лин-Мануел Миранда и Джей Джей Ейбрамс. Именно Музикаутор представлява тези автори на територията на България на базата на своите договори с американските дружества за колективно управление на права BMI и ASCAP.

“Съгласно тарифата на сдружението, одобрена от Министерство на културата, авторските възнаграждения за музика, включена във филми, се формират като 1,72% от брутните приходи“, посочват в официално изявление от Музикаутор.

Между 18 и 31 декември 2015 г. брутните приходи на Cinema City от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ възлизат общо на 1,186 млн. лева. Дължимите авторски възнаграждения пък са малко над 20 хил. лева, допълват от сдружението.

Филмът е прожектиран в киносалоните на CinemaCity в Стара Загора, Русе, София, Пловдив и Бургас.

„Киноверигите Арена и Cine Grand вече уреждат правата за публично изпълнение на музика и е редно всички играчи на пазара да работят съгласно законовите норми. Това е само първата стъпка срещу Cinema City, която не е уредила правата за нито един от филмите, които прожектира“, коментира Иван Димитров.

На 18 октомври пред Investor.bg той разкри, че се подготвя и втори иск срещу Cinema City – този път във връзка с испанския филм „Ма Ма“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още