IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тилърсън: Очакваме Русия да изпълни ангажиментите си спрямо Украйна

Американският държавен секретар не е обсъдил въпроса за руските санкции със Сергей Лавров

22:30 | 16.02.17 г. 6
<p>
	Рекс Тилърсън. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, съобщи БТА, като се позова на световните информационни агенции.

Пред журналисти след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров той посочи, че Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна, предаде Ройтерс. Двамата разговаряха преди срещата на Г20 в Бон. 

"Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън. 

Вашингтон е готов да работи с Русия, но ще защитава интересите си в области, където може да има различия. "Където мненията ни се разминават, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка, както и съюзниците", заяви той.

Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивна среща с Лавров, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес. Той не съобщи други подробности, освен изказванията си за Украйна, и не отговори на въпроси.

Сергей Лавров също определи срещата като "продуктивна", допълва ТАСС. Той посочи, че двамата не са дискутирали темата за санкциите срещу Русия, но и двете страни имат интерес за борбата срещу тероризма, включително и в Сирия.

Тилърсън е изразил готовност за участие на САЩ в преговорния процес за Сирия, който се води в Астна, стана ясно от думите на руския външен министър

Американският държавен секретар е заявил още, че  САЩ са готови да бъде преодолян периодът на затрудения в двустранните отношения, които се появиха при предишната администрация в Белия дом, допълни още Лавров.

В края на седмицата ще се проведе четиристранна среща между германския, френския, руския и украинския министър на външните работи, която се очаква да се състои в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, отбелязва Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
"Украинския "случай е точно копие на "македонския".Еднакво "соц" начало, едни и същи методи на зомбиране на населението, да же и лозунгите са копирали- "българи татари - москали татари" и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Лъжат и двамата дъртеи! И за санкциите са си говорили и за последните скандали и кой знае още колко неща са обсъдили. Инак за какво да се срещат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Какво те кара да мислиш, че Украйна е "измислена" държава? Обоснови се. А за рубли, разбирам те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
dakl
преди 7 години
Съвсем правилно само че Москва няма никакво задължение , даже не и споменато името в текста на минските съглашения, което всеки би могъл сам да се увери, за разлика от тези на Германия , Франция и особено на Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
aldy
преди 7 години
И това ще стане, гус'ине. Украйна е измислена държава, а земите й открай време са част от Русия. Идва време да си ги вземат обратно. Крим вече си го прибраха. Ама защо им давате толкова зор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още