IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Зукърбърг предупреди за промяна в глобалното мислене

Според него все повече страни обръщат фокуса си навътре вместо навън

09:53 | 17.02.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изложи в четвъртък визията неговата компания да служи като преграда срещу нарастващия изолационизъм. Той написа писмо до потребителите, в което посочва, че платформата на компанията може да бъде „социалната инфраструктура“ на земното кълбо, предава Ройтерс.

В текста Зукърбърг, който е създател на най-голямата социална мрежа в света, цитира американския президент Ейбрахам Линкълн, който управлява страната през XIX век и е известен със своето красноречие. Самият Зукърбърг предлага философски поглед – нещо необичайно за бизнес магнат.

Коментарите му се появяват в момент, в който много хора и народи по света насочват фокуса си преди всичко навътре. Американският президент Доналд Тръмп реши да постави Америка на първо място, коментирайки това в своята реч при встъпването си в длъжност през януари. Всичко това се случи, след като през юни миналата година Великобритания взе решение да напусне Европейския съюз (ЕС).

"По целия свят има хора, изоставащи от глобализацията, и движения за прекратяване на световните връзки“, написа Зукърбърг, без да влиза в детайли.

Въпросът, който 32-годишният мъж поставя, е дали „пътят напред е да се свържем повече или да обърнем курса“, допълвайки, че неговата позиция е за това хората да се сближават.

Цитирайки писмо на Линкълн до Конгреса по време на Гражданската война, Зукърбърг написа до всичките 1,9 млрд. потребители на Facebook: “Догмите на спокойното минало са неадекватни спрямо бурното настояще“.

Зукърбърг заяви, че Facebook ще отиде доста отвъд корените си като мрежа за общуване с приятелите и семейството, посочвайки, че може да играе роля в пет области, вариращи от засилване на традиционните институции до осигуряването на помощ по време и след кризи, както и за повишаване на гражданското участие.

В коментари във Facebook някои потребители подкрепиха думите на Зукърбърг, с които той призова за позитивизъм, докато други обявиха, че „глобализмът“ е мъртъв.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 24
khao
преди 7 години
Глобализмът е противоестествен процес за човека... Човек обича да се числи към някоя общност-------------------по принцип си прав, но не съвсем ... това че човек има нужда дас е причислява към дадена група, незначи че групата трябва да е в рамките на държава ... глобализма е естествен процес, който не може да бъде спрян от никой диктатор по света. Националната държава изигра своята роля и вече не е нужна. Ако твоето беше вярно, нямаше да мръднем от родово общинния строй, който даже е преди националната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 7 години
прав си, но реално твоята платформа се оказа основния доставчик на пропаганда ... благодарение на фейсбук популизма достигна до всеки.Така че даже си длъжен да направиш нещо, като за начало ако измислиш начин за филтър на лъжливата информация и фалшивите новини които се разпространяват. ... а дано, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 6
ejko
преди 7 години
Глобализмът е противоестествен процес за човека... Човек обича да се числи към някоя общност - то е инстинкт и е много по-силно от всякаква външна обработка на народопсихологията... До десетилетие светът ще стане пак такъв, какъвто е съвсем естествено да бъде - съвкупност от нации и държави... всичко друго са химери на алчните доминантни държави, търсещи по-голям пазар и по-евтини ресурси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 7
scott
преди 7 години
Зуки, и ти ли кака?Да ти кажем - глобализъм никога не е имало. Прасетата-консуматори в САЩ беха накарани да поверват, че живеят в рая, нищо че са задлъжнели и у тинята. Същата мантра не действа по светъ. щот падат бомби и се сее смърт.....Та, единствената полза от фейса ЦРУ я вижда кат тотално следене и бъзикане на установената власт чрез малцинствата....ДА ПОЛЗВАШ ФЕЙСА ЗА СВЕТОВЕН МАЙДАН СРЕЩУ ТРЪМП: НЕМА ТИ СЕ ПОЛУЧИ...просто светъ стана нееднороден и разделен и във война. Да, ний тука сме безгласни консуматори. ама, поработи така в посоката, дет я прокламираш и ше видиш как фейса ше изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Ами ше му се обърка бизнеса на евреина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още