IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Европейския съюз се забързва до 1,7% през януари

Най-слабо ускоряване за месеца се наблюдава в Ирландия, Румъния и България

13:26 | 22.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Европейския съюз през януари се забързва до 1,7% на годишна база спрямо 0,3% за същия период на миналата година, сочат последните данни на Евростат. Ускоряване има и спрямо декември, когато инфлацията е била на ниво от 1,2%.

Индексът на потребителските цени в еврозоната за януари също се повишава – до 1,8% от 0,3% през януари 2016 г. На месечна база ускоряването е с 0,7 процентни пункта.

Най-слабо ускоряване на инфлацията през януари се наблюдава в Ирландия (0,2%), Румъния (0,3%) и България* (0,4%). Най-бързо е ускоряването в Белгия (3,1%), Латвия и Испания (по 2,9%) и Естония (2,8%).

Спрямо декември 2016 г. инфлацията се забавя само в две страни членки и се забързва в останалите 26.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали горивата за транспорт (+0,5 процентни пункта), както и горивата за отопление и зеленчуците (по +0,14 процентни пункта). В посока надолу пък са натежали телекомуникациите (-0,09 процентни пункта), газта (-0,08 процентни пункта) и хлябът и зърнените продукти (-0,05 процентни пункта).

* Данните за България са предварителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
Какъв им е проблема на евро бюрократите.....?Просто раздаваш по 1000 евро на калпак от ново напечатаните и инфлацията ти е в кърпа вързана.....,така и самите хора ще разберат,а не да се търсят най различни сложни схеми за количествени улеснения и други бла,бла,бла......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Браво, ето че най-после се вижда резултата от паричната политика на ЕС. Добре е, че наближаваме с ускорени темпове нивото от заветните 2% инфлация, като има и страни първенци с по около 3% инфлация. Да се надяваме че и ние скоро ще стигнем, че и задминем 2% инфлация, за да може всички ние да почувстваме резултата. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още