IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява до целевото ниво на ЕЦБ

През януари потребителските цени във валутния съюз се повишават до 1,8% на годишна база

13:17 | 31.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се ускорява с най-бърз темп от девет месеца насам, което по всяка вероятност ще даде нов импулс на дебата за програмата за стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg.

През януари потребителските цени във валутния съюз се повишават с 1,8% на годишна база, което е най-високата стойност от началото на 2013 г. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за инфлация от 1,5%. Скокът означава, че инфлацията на практика вече е достигнала целевото ниво на ЕЦБ от „малко под 2%“.

Ускорението до голяма степен се дължи на поскъпналата енергия, но въпреки това динамиката повдига въпроса за това, каква е подходящата степен на парични стимули в еврозоната. Управителят на ЕЦБ неколкократно е подчертавал, че основната тенденция при инфлацията е все още слаба и че иска да види устойчив ръст в потребителските цени. Най-силните призиви за свиване на програмата за количествени облекчения идват от Германия, където инфлацията също вече достигна целевото ниво на ЕЦБ (1,9%). В Испания пък цените нарастват с 3% през януари.

Данните на Евростат показват още, че базисната инфлация, която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти, остава 0,9% през януари.


source: tradingeconomics.com
source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
долара взе да потъва ее супер марио е голем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още