IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета нощ на протести в Турция

Жители на Истанбул обвиниха Висшата избирателна комисия в партийни пристрастия

08:42 | 19.04.17 г. 1
<p>
	Протестите на 17 април в истанбулския квартал Бешикташ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на 17 април в истанбулския квартал Бешикташ. Снимка: Ройтерс

Хиляди хора излязоха отново вчера вечерта по улиците на няколко града в Турция. Това е трета поредна нощ на недоволство, а гражданите протестират срещу резултатите от провелия се в неделя референдум, съгласно който правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат значително увеличени. Това съобщи БТА, като се позова на ДПА.

Протестни акции бяха организирани в Истанбул, в столицата Анкара, в Измир, в Ескишехир и други градове в страната.

В истанбулския квартал Бешикташ демонстрантите скандираха "разбойник, убиец, Ердоган" и обвиниха Висшата избирателна комисия в партийни пристрастия.

Те критикуват решението на комисията от деня на референдума да определи за валидни бюлетините, на които не са били поставени необходимите печати.

Припомняме, че по информация на Ройтерс основната опозиционна партия в Турция внесе вчера искане във Висшата избирателна комисия за анулиране на резултатите от референдума.

Основното възражение е, че огромен брой бюлетини в подкрепа на Ердоган са без официален печат от избирателната комисия.

Всички партии от опозицията обвиняват Висшата избирателна комисия, че не е отчела многобройните нарушения и е приела за валидни огромен брой неподпечатани бюлетини за валидни. Подозренията на опозиционерите са, че те може да са добавени в урните.

Европейската комисия също призова за проверка на вота. Според резултатите от преброяването над 51% са гласувалите с "Да", а близо 49 на сто са гласували против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Огромен брой бюлетини в подкрепа на Ердоган са без официален печат от избирателната комисия.И това нищожество Ердоган смее да говори за честност, демокрация, морал и ислямски ценности. Жалка, нищожна гнида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още