IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа за Ердоган на референдума, 63% от турците подкрепят президентска република

Предварителните резултати от една четвърт преброени бюлетини сочат категорична победа за президента Реджеп Тайип Ердоган

18:31 | 16.04.17 г. 40
<p>
	<em>Президентът Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Категорична победа за турския президент Ердоган на референдума. Това сочат предварителните резултати от ранното преброяване на бюлетините, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия NTV. Преброени са около 25% от бюлетините и резултатите сочат, че 63% от турците подкрепят конституционните промени, които ще дадат на президента повече правомощия.

Преди референдума социологическите проучвания даваха крехка преднина на лагера „Да“, който настоява Турция да стане от парламентарна президентска република. Това може да даде възможност на Ердоган да управлява поне до 2029 г., посочва Ройтерс. 

Резултатът от референдума ще бъде решаващ за отношенията между Турция и Европейския съюз.

Турция, която е членка на НАТО, сви притока на имигранти основно от Сирия и Ирак в ЕС, но Ердоган каза, че може да преразгледа това споразумение след гласуването.

Около 55 млн. турци имаха право на глас в 167 хил. избирателни секции.

Опонентите на Ердоган от лагера „Не“ казват, че президентска република би означавала повече авторитарност в страна, където след проваления преврат през юли 2016 г. бяха затворени около 47 хил. души, а 120 хил. бяха уволнени в рамките на чистка.

Пакетът от 18 поправки в конституцията ще премахне поста премиер и ще даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 6 години
"...ще ида да се бия за турците до такава степен ми е стигнала омразата към българите"Иронията е, че малоазийците, балканците и средноазиатците са в основата на съвременните държави по тези територии. Племената и династиите им, наложили едно или друго самосъзнание, са изчезнали физически като обособена част. Тия дето днес се пишете турци сте само местни забравили езика си и първоначалната си вяра поради конюнктурни интереси. Държавата се прави от елит способен да наложи суверенитет. За това си прав турците имат елит заинтересуван да има държава, тукашните марионетки обслужват чужди интереси. Не ги наричай българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 6 години
Мед ми капе че Ердоган спечели надявам се по бързо да пороби *** отново и окончателно щото бг робство ми се види по зле и лично аз ще ида да се бия за турците до такава степен ми е стигнала омразата към българите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 6 години
Ердоган е силен лидер и държавник....браво сега остава офцете в бг да треперат хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 13 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Нека бе. Нека. Нека стане Президенска република. Нека стане султанат или каквото ще. И до 10 години нека да си вземе и Източна Румелия. Да ви питам тогава всичките психодесни либерали с вашата политкоректност и либералните ви евроатланически ценности докъде я докарахте. Това заслужавате всички. Нека стане.Аз съм в/от дивия Северозапад. Османката имерия няма да стигне до тук и не ми пука. Пък и тук е най-сигурната територия, С торлаците осман. империя не се е оправила 500 години и сега няма да се оправи. Но да ви питам аз вас психодесните либерали какво ще правите, когато Ергоган ситгне до Софето. Защото точно това си заслужавате и цалата вина е изцяло ваша с невероятната ви далновидна политика. Сега, оправяйте се... Ако не можете Ердоган ще ви оправи.Относно глагувалите тук 72% на 28%. Занапред в бъдещето тези 28% ще се увеличават. Вие продължавайте да се либераскате и толераскате. Пък да ви видя любимия Запад ще ви помогне ли и колко ще ви помогне. Ще ви помогне да захапете бахура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Кюрдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ашколсун ! Ами да гласим джезветата и ибриците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 6 години
ко си се запалил? 1. България няма политици2. България няма армия3. България няма гръбнакКво очакваш да ти кажем? Че ще се съпротивляваме ли? Хаха. То не остана кой. Всички избягаха. За тази територия има план, който идва точно от обичания от нас Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Нашите обаче Доган добре ги е инструктирал - 72% от гласувалите в България казаха "не" на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Е , ти поне ше си подготвен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Майдан му правиха,атентати и гражданска война с кюрдите му спретнаха,накрая и преврат му организираха.Ще видим кой е следващият ход надушманите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още