IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон печели първия тур в оспорвана президентска надпревара във Франция

На втория тур на битката за президентския пост центристът ще се изправи срещу националиста Марин льо Пен

21:11 | 23.04.17 г. 30
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимият центрист Еманюел Макрон спечели първия тур на изборите за президент във Франция, съобщиха френските медии. Данните от екзитполовете показват, че в оспорвана надпревара бившият икономически министър в мандата на Франсоа Оланд е подкрепен от 23,7% от френските гласоподаватели. 

Срещу него на втория тур, насрочен за 7 май, ще се изправи Марин льо Пен, която има 21,7% от гласовете на французите, съобщи France 24, позовавайки се на данните на агенцията Ipsos. Останалите двама водещи кандидати - консерватора Франсоа Фийон и крайнолевия Жан-Люк Меланшон печелят по 19,5% от гласовете на французите.

Първи официални данни ще бъдат публикувани от Министерството на вътрешните работи около полунощ (01 часа българско време). Макрон вече обяви своята победа в обръщение към своите привърженици. Той благодари на кандидата на социалистите Беноа Амон, който спечели едва 6% от гласовете, и на кандидата на консерваторите Франсоа Фийон за подкрепата, която му оказват за втория тур на изборите. 

Еманюел Макрон увери своите привърженици, че на 7 май ще бъде новият президент на Франция. 

Социалистите определиха изборните резултати като "историческа санкция". 

В Националния фронт на Льо Пен  определиха резултатите като "победа на патриотите и подкрепящите националния суверенитет". Марин льо Пен заяви, че е време французите да бъдат освободени от арогантните елити.  

Изборите, които трябва да излъчат наследника на Франсоа Оланд, протичат при извънредни мерки за сигурност. За първи път в модерната история на страната французите гласуват в условията на обявено извънредно положение. Точно в 20 часа (21 часа българско време) всички изборни секции в страната бяха затворени.

Близо 47 млн. французи с право на глас избираха между 11 кандидати в битката за президентския пост. Избирателната активност е близка до тази преди пет години - към 17 часа близо 70% от избирателите вече бяха упражнили своя вот.  

Изборите протекоха спокойно, без сериозни притеснения за сигурността. Преди обяд две избирателни секции в Безансон бяха евакуирани заради паркиран съмнителен автомобил - обявен за откраднат и с фалшиви регистрационни номера. До инциденти не се стигна. 

* Информацията е актуализирана към 23:30 часа с коментарите на водещите кандидати в битката за президентския пост

Ето и основните моменти в кариерите и политическите платформи на Еманюел Макрон и на Марин льо Пен, публикувани по-рано днес от БТА. 

Допреди 3 години Макрон е неизвестен за широката публика, когато решава да приложи в света на политиката уменията си, придобити като инвестиционен банкер. Избран е за министър на икономиката в правителството на социалиста Манюел Валс. През август 2016 година обаче напуска и основава своето движение "Напред!" (En Marche!), като се обявява срещу статуквото. 

Той често критикува "свещените крави" от социалния модел като 35-часовата работна седмица, защитата срещу уволнения и доживотните назначения в държавния сектор. Освен това се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата, което отдавна доминира във френската политика.

Сред най-привлекателните за избирателите елементи в предизборната програма на Макрон са: освобождаване на голяма част от хората от плащането на т.нар. местен жилищен данък, пълно възстановяване на разходите за културни прояви, зъбни протези и слухови апарати, а също орязване на данъчните ставки за социалните придобивки на хората с ниски доходи в комбинация с данъчни спирачки за техните работодатели.

Главните предложения на центриста включват сливане на множеството пенсионни системи в държавния и частния сектор, както и сливане на системите за помощ на безработни. Понастоящем тези системи имат различен подход към хората с редовни доходи и самонаетите лица.

Макрон се обявява за поддържане на бюджетния дефицит под задължителните за ЕС 3 на сто от БВП и за намаляване на безработицата от 10 до 7 процента в края на петгодишния президентски мандат. В този срок той обещава инвестиции за 50 милиарда евро и съкращаване на държавните разходи до 60 милиарда евро годишно.

Други негови ключови идеи са: намаляване на корпоративните данъци от 33,3 до 23 на сто; системата за данъчни кредити за фирми да бъде превърната в постоянна спирачка върху данъчната ставка за ниско платените работници; 35-часовата работна седмица да остане, а компаниите да решават чрез преговори какво да бъде реалното работно време; ниско платените работници да бъдат освободени от някои социалноосигурителни вноски, което реално ще повиши доходите им.

Макрон иска да бъдат осигурени още 15 хиляди места в затворите, да бъдат наети допълнително 10 хиляди полицаи и де се увеличат разходите за отбрана от 1,8 на сто от БВП, колкото са сега, до 2 процента. Той обещава на всички 18-годишни да бъдат раздадени ваучъри на стойност 500 евро за кино, театър и концерти. Настоява да бъде наложена забрана учениците под 15 години да ползват мобилни телефони в училище.

Центристът предвижда, ако бъде избран, намаляване с една трета на числеността на Сената и на Националното събрание, съкращаване с една четвърт на персонала на местните власти и забрана за депутатите да назначават свои роднини като асистенти.

При основаването на "Напред!" критици твърдяха, че изгряващата звезда Макрон ще има кратък живот. Сега мнозина отдават впечатляващия му възход на обстоятелството, че е ново лице, и на неочаквания срив на няколко опоненти от водещите партии - социалистите на президента Франсоа Оланд са в отстъпление, а десноцентристкият кандидат Франсоа Фийон бе замесен във финансов скандал. 

Ако 39-годишният центрист спечели и вторият тур, той ще бъде най-младият държавен глава на Франция след Наполеон Бонапарт. 

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Бил е свободолюбив! А в чисто философски план, за свобода се борят подтиснатите и гладните. Къде си видял такива във Франция? Кой ще гласува срещу натрупаната с планина от благини евро-софра?Пичове, ако Германия е "моторът" на ЕС, то Франция е задната двуместна седалка на Майбаха - там са вложени и се усещат всичките екстри, които получава собственикът на това возило, ако така образно си послужим с аутомотивни елементи... За Макрон ще гласуват всички, които знаят, че ЕС е единственият фактор, който не само държи Франция над водата, но й позволява да се прави на вилика сила! Или казано на френски, Германия работи за ЕС, а ЕС работи за Франция (и Бенелюкс)... Така че, чудеса не чакайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Исторически погледнато френският народ е един от най-революционнонастроените и свободолюбиви народи в Европа.Франция е на път да сепревърне в едно мюсулманско гето и на това трябва да се сложи точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Какво има да му се гадае?!Европа е казано,че трябва да стане мюсюлманска.Точка.Макрон ше стане президент защото е ротшилдов избор.Това е.Казах го и преди, ще го повторя - след Брекзит и Тръмп военнолюбивата пасмина на Ротшилд няма да остави вече нищо на случайността.Сиреч=манипулации и фалшификации на избори. Да изтъпаниш на цяла нация едно жалко ппеддерастче,вторачено в некъв разкрантен бабиер/за пред хората, иначе го оппъват там некви старчоци/ е извратено,но осигурява още 5 год изпълнение на плана. Сега е Франция,следва Германия,където ще се направи вс възможно да се преизбере протттивната баба Меркел. И словоблудството за либерализъм, плурализъм, мулти-култи набира още сила. И джамии ше се вдигат. И брюкслеските бюрократи си вдигат заплатите на 30 000 еврака на месец. Докато накрая стане по Шекспир:...аnd then is heard no moreIt is a tale, told by an idiotFull of sound and furySignifying NOTHING... "Macbeth"Le Roi est mort...? Не, просто е гол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Lucifer
преди 7 години
Емиии.. .. естествено ще изберат паркетния лъв...иначе далаверата ЕС отива в канала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
Със сигурност проблемите на Франция ще се увеличат , а шансовете за тяхното решаване ще клонят към нула. Макрон е бледо копие на Оланд, а последният завършва президентския си мандат с невиждан до сега нисък рейтинг. Можем само да гадаем какво ще бъде от сега нататък, когата начело на една от най важните страни в Европа застане човек без възгледи и програма съставена от чужди политтехнолози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Това е един от най-лъжливите и нежадеждни източници на информация в целия нет. Не вярвам на нищо описано в този п***рцал theguardian даже и на датата и на прогнозата за времето... Но е факт, че имаме предварително обяване на победа без даже изчакат резултатите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
aldy
преди 7 години
Като го гледам макарона си е баш ггейче, с тая дърта флигорна, та затова няма начин да не го добутат до президентството. Евроценности дееаа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
coder
преди 7 години
При 22 от 108 области - Macron 22.34%, Le Pen 22.28%. До преди малко Льо Пен водеше с почти 2%. Това е официалното преброяване. Можете да го следите в theguardian.. междувременно гледам всички празнуват предварително съдейки по еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Как знаете кой печели при положение, че бюлетините още не са преброени. Само преди 30 секунди 5-6 информационни агенции обявиха загуба на Макрон с около 1.5%, даже левичарите от BBC и Ройтерс отбелязват, че Макрон губи след включване на резултатите от големите градове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 7 години
Макарона е ясен, ама кака ЛьПенка направо ги е накъртила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още