IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедните в САЩ стават все по-бедни, а богатите - все по-богати

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки работата някои ниско- и средноквалифицирани работници

08:28 | 27.04.17 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работническата класа на САЩ все повече остава назад, коментира Bloomberg.

Неравенството между бедните и богатите – разликата в годишните доходи между домакинствата сред най-заможните 20% и най-бедните 20%, се е увеличило с 29 200 долара до 189 600 долара между 2010 и 2015 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки някои работници, докато в същото време повишават производителността на специализираните служители, с което пропастта се увеличава.

„Технологичните развития все повече заменят ниско- и средноквалифицираните позиции, като същевременно допълват висококвалифицираните работни места“, казва Чад Спарбър, доцент и декан на факултета по икономика в Colgate University.

Очаква се промените да продължат. Около 38% от работните места в САЩ може да се окажат във висок риск от автоматизация до няколко години, според проучване на PricewaterhouseCoopers. Най-изложените на този риск индустрии включват търговията на дребно и едро, транспортирането и складирането, производството, като по-малко образованите служители са изправени пред най-големите предизвикателства.

Използването на служители на временен договор или на непълно работно време от компаниите с цел намаляване на разходите може да увеличава допълнително неравенството, тъй като ръстът на заплатите не успява да се движи толкова бързо, колкото нарастващите разходи за жилище и основни нужни. С увеличаването на неравенството трудностите също нарастват за най-бедните 20%. Финансово достъпните жилища, например, не достигат в цялата страна, което принуждава служителите да търсят подслон на по-далечни места от работата им и да търпят по-дълго и по-скъпо придвижване до там. Разходите за наеми също се увеличават в цялата страна с 3,9% през март спрямо миналата година, показва статистиката на министерството на труда на САЩ.

Високотехнологичните хъбове са сред петте метрополитни статистически района, където пропастта между домакинствата с най-високи и най-ниски доходи се разширява най-много: два от тях са в Калифорния – Сан Франциско и Сан Хосе, а другите са Остин и Сиатъл.

Според изчисления на Bloomberg неравенството между супербогатите (топ 5-те процента) и средната класа (средните 20%) е нараснало с 58 800 долара. Пропастта обаче нараства и в самата средна класа, като разликата в доходите между по-долната и по-горната среда класа се е увеличила с 9 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 5
unsworth
преди 6 години
Не, не съм се замислял. Проблемът е в това, че т.нар. бедни възпроизвеждат и задълбочават модела - раждат деца, които няма да имат пари за колежанско образование или университет и които после ограничените в мисленето си хора ще определят като ограничени в "умствения им потенциал". Поне грамотно си изписал изказването си, може би не си глупав. Замисли се ти тогава еднаква ли е възвръщаемостта на трите производствени фактора - труд, земя и капитал. И ако случайно не е, кажи дали разликата идва от "ограничения умствен потенциал" на барманите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Скоро да няма нужда от комисия за защита на роботите от дискриминация и расизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
А ти замислял ли си се, че имаш късмет да се родиш в България, а не в Демократична Република Конго, например, до кобалтовите мини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 20
mrynmryn
преди 6 години
А някой замислял ли се е, че бедните са такива, защото проблемът е в тях? Примерно аз имам доста приятели които са бармани, живеят нормално, без "големи" покупки, но не се и мъчат, но те просто нямат умствения потенциал за повече. Те са се отказали да се развиват и това им е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 20
Иван Митев
преди 6 години
Злокобните проблеми в САЩ са от сгрешен модел за прилагане на долара.Ако не бяха с тази грешка, САЩ нямаше да има сегашния дълг.За спасение от актуални злини е необходим полезен модел за прилагане на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Значи не били имигрантите, а роботите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още