IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция

Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса, заявиха от синдикатите

10:03 | 19.10.17 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки думите на премиера Бойко Борисов, който преди дни призова работодателите да повишат заплатите, за да не емигрират българите.

По последни данни нарастването на разходите за труд на работодателите е 11%, а икономическият растеж е 4%, защити позицията си Велев по Нова телевизия.

Той даде и пример с Полша, където въпреки увеличението на заплатите има 2 млн. емигрирали поляци, но държавата е "внесла" също толкова украинци.

По думите на Велев България е с относително високи доходи и сме привлекателни за молдовци, украинци. Той посочи, че в Германия 17% от работещите са чужденци от третия свят, а в България процентът е под 1 на сто.

По темата за повишението на минималните доходи Велев каза, че вдигането на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик. 

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Причината е административното увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% и повишението на минималната работна заплата на 510 лв. през 2018 г.

От своя страна синдикатите защитиха повишението на минималните доходи.

Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Тя обясни, че огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката и това е причината социалният министър да предлага повишение на праговете с 3,9%, което е много нисък ръст, допълни тя.

Григорова припомни и че Европейската комисия ни е предупредила, че ни чака икономически шок заради по-големия ръст на заплатите, отколкото на икономическия растеж.

Тя отбеляза, че е важно от каква основа тръгва увеличението на заплатите. "Ние имаме да догонваме. Ако някой има проблем да плати минимална работна заплата, значи мястото му не е в бизнеса", посочи Григорова. 

От своя страна Велев каза, че разходите на работодателите за служителите са се увеличили с 11%. „Ние увеличаваме заплатите три пъти по-бързо, отколкото расте икономиката. Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти”, заяви представителят на работодателите. 

По думите му в България практически няма безработица. Безработни са хора или без никаква квалификация, или които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни, или не искат, или не могат да работят, каза Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Еми и аз това казах по-долу - има начин, ама требва да гласувате за БКП, не за ГЕРБ и БСП. Като в Китай - виж др. Си как се справя... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Mavi Gozа,Самоиронизирах се в поста долу, понякога и на мен ми се налага на наемам хора. Но, това е положението, ще трябва да се плаща повече...За протокола: ако конкурентните предимства при теб са само трудът и данъците, ще трябва да търсиш и други такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
В същото време ниските заплати поддържат ниски и цените на повечето стоки и най- вече услуги, защото в Гърция почти всичко е х2 в левово изражение. Преди две седмици за такси от летището на Виена до Зюдбанхоф ми взеха 50 евро, а ходенето на зъболекар там си е сериозен харч - хиляди евра... Няма как да стане - високи заплати, ама хлябът да си остане по 2 лв/кг. и токът по 22 стинки.... В Гърция хлябът е 2 евро/кг., бензинът е 1.60 евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ммм щом е така само с дръво ше се опраат нещата при нас, ако разбира се имаме държава до тогава и не са ни я взели ....така ги виждам аз раотите иначе ньет. Такива кат Велев както и неговите производни напрао физически да се отстранят от земния свят и останалите под конвой на тръстиката с мотиката иначе някви дискусии, демокрации, глупости, фасони тва не работи у нас щот сме с манталитет на пещерняцци ..... кат не работи има и други методи, преди комунистите ги ползваха и то доста успешно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Всеки развързва кесията до ръба на интереса си! После пуска кепенците. Знам доста, които затвориха бизнес заради недостатъчна печалба и не са на борсата, вервай ми! Който има достатъчно кураж и акъл да върти бизнес с нает персонал, прекрасно се оправя и сам. Не познавам някой бивш собственик на бизнес да се е цанил на работа, след като е прекратил предишна дейност. Познавам обаче доста наети, останали без работа и съответно - без доходи.Нека ти помогна да разбереш нещо: на един пазар като нашия, където повечето суровини и материали са от внос и по международни цени, единственото перо, което създава по-ниската и съответно конкурентна цена на крайния продукт са трудът и данъците. Аз плащам картон и мастила колкото и гърка и германеца, даже и по-скъпо, но една кутия за прах за пране ми е по-евтина заради труда, енергията и данъците, отколкото в Гърция. Затова имам гръцки клиенти, които поръчват при мен, а българските не ходят да печатат в чужбина. Ако направя заплатите като в Гърция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ето, казах ти, че си от друг свят. При мен от години работят хора, които даже ми купуват подарък за рождения ден и за Коледа от парите, които получават на ведомост. Не виждам каква работа имаш в такава тема... Не, че и в другите си споделил нещо интересно... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 6 години
Аз ги лъжа, че работя. Те ме лъжат, че ми плащат. Тъжно, но факт в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Аз наемам хора, на които не плащам даже и осигуровки. Заплащам им около минималната. Поне съзнавам какво правя и не се дуя като теб с "престижната" титла работодател. Така че имаш много какво да учиш, макар и в негативен план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 6 години
Дори бат'Бойко е разбрал причината за емиграцията и е формулирал решението.АКО украинци, молдовци и т.н. дойдат в БГ, познайте кой ще дойде. Тези, които могат да почнат работа в Германия, Полша, Италия и т.н. за 2К евро или тези които не?Май ще трябва да развързвате кесиите, работодатели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Научи ме, явно имаш опит в тези неща. Само че май от другата страна.... :lol:Можеш да наричаш когото както си искаш - това е литературно занимание. В "нашия" свят има закони, които уреждан нещата и пари, които се движат по тези закони. Който не спазва закона, си носи последствията. Плащането на минимална заплата не е престъпление, а работещият на минимална заплата е подписал доброволно трудов договор. Това като го разбереш, може пак да ми опонираш - този път не с литературни еръпции... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още