IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Външното търсене на български стоки ще увеличи БВП

Пазарът на труда и вътрешното потребление ще подкрепят данъчните приходи, пише в най-новото издание „Икономически преглед"

15:00 | 23.11.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Външното търсене на български стоки и услуги ще продължи да расте в резултат на глобалната икономическа активност. Това прогнозират експертите на БНБ в третото издание на „Икономически преглед“ на централната банка, в което се анализира икономическата и финансовата ситуация на българската икономика и се правят прогнози за развитието ѝ.

Според тях краткосрочните конюнктурни индикатори се развиват благоприятно през третото тримесечие, което предполага устойчиво подобряване на икономическата среда до края на годината.

Очакванията на специалистите са за инвестиционната активност да допринесе повишеното частно потребление при нарастващо вътрешно и външно търсене на стоки и услуги, като се отчитат задържащите се на сравнително ниски нива цени на петрола и лихвени проценти.

Очакваме тези фактори да допринесат за продължаващо нарастване на реалния БВП през четвъртото тримесечие на 2017 г. и през първото на 2018 г. с основен принос на вътрешното търсене, пишат експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 6 години
За да имаме ръст на потребелнието на български стоки трябва да се въведе диференцирано ДДС за тях и за вносните стоки. Вносните стоки много често са свръх-субсидирани от чуждите правителства, а нашето си мълчи гледайки измамата. Франция и Германия масово мамят и предоставят държавни субсидии на предриятията си, а България мълчи, защото я е страх от големите другарчета. Германия дори е толкова нагла, че печата пари и директно ги предоставя на бизнеса си с отрицателна лихва, за да се бори той с българския бизнес, който изобщо няма достъп до кредит... Това е всичко друго, но не и свободен пазар и конкуренция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ert
преди 6 години
Хайде стига с тази мантра за експортно-ориентираната икономика. Това важи за развитите държави, където е постигнат висок стандарт на живот на местното население, т.е. не е за нас тази лъжица. Ние сме на друго ниво на играта, още имаме да подобряваме стандарта на живот, т.е. да увеличим първо местното потребление, и чак после да мислим за експорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още