IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" не противоречи на ангажиментите ни към ВЕИ

Притежаваме най-ценните активи на проекта и държавата няма да дава повече средства, каза енергийният министър

17:49 | 29.11.17 г. 1
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Изграждането на втора ядрена централа не противоречи на ангажиментите, които България има по отношение на политиката за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и не бива да се търси зависимост. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на Investor.bg след официалния отчет на програмата за повишаване на енергийната ефективност в периода 2009 -2014 година.

Тя припомни, че АЕЦ "Белене" има нотификация от Европейската комисия още от 2007 година, а също и че страната ни е сред първенците по изпълнението на екоцелите на Брюксел до 2020 година.

"В края на 2013 година България вече беше с изпълнена национална цел по отношение на енергията от ВЕИ", каза Петкова. Целта на България беше 16% от общото енергийно потребление да идват от възобновяеми източници.

Темата за АЕЦ "Белене" ще бъде подложена на широка дискусия в следващите месеци, а енергийният министър отказа да се ангажира с краен срок за взимане на решение за втората ядрена централа.

Петкова каза още, че за централата се говори от повече от 30 години и допълни, че решение ще бъде намерено, но след консенсус и обсъждания на базата на доклада на Българската академия на науките (БАН).

Енергийният министър е категорична, че държавата няма да влага повече средства в проекта и допълни, че досега за него са похарчени над 3 млрд. лева - за площадката и оборудването. "Притежаваме най-ценното в проекта - площадка, нотификация, оборудване и квалифициран персонал", обясни тя.

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" е само част от по-значима разработка на учените, свързана с енергийната стратегия на България. По договора с Българския енергиен холдинг (БЕХ) от Академията трябва да предоставят своите анализи през март 2018 година. На тази база ще се определи насоката за развитието на българската енергетика в периода 2030 - 2050 година.

Теменужка Петкова призова всички заинтересовани страни да вземат участие в изработването на стратегията, "защото най-важното за сектор енергетика е той да бъде устойчив, да има предвидимост, за да има енергийна сигурност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Но пък за сметка на това може да удвои сметката на българските потребители при едно и също потребление.На вас в ГЕРБ само комисионните ли са единствената ви самоцел в живота и в политиката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още