IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан - ще спре мигрантите, но ще загуби младите унгарци

Хиляди млади унгарци претеглят възможностите си да емигрират, несъгласни с националистическите настроения в страната

12:13 | 07.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седнала в студентско кафене в Будапеща, Лаура Балаз споделя, че ще помисли внимателно, преди да гласува на национални избори в неделя, защото за нея и за много други в нейната възрастова група резултатът може да определи дали тя ще остане в Унгария или ще замине в чужбина, пише Ройтерс в свой анализ.

Тя вече знае, че няма да гласува за вероятния победител, министър-председателят Виктор Орбан, чиято кампания за трети пореден мандат носи силно послание срещу миграцията - в неговия случай предотвратява придвижването на определени категории чужденци.

20-годишната Балаз изучава филмови и медийни науки в университета Eotvos в Будапеща, най-старият в страната, в който е учил и самият Орбан, но има амбиции да придобие магистърска степен в чужбина.

През 80-те години на миналия век учебното заведение е било център на активизъм и много от сегашните му студенти също имат твърди политически възгледи.

Балаз все още се колебае между партиите на социалистите и либерална партия LMP.

„(Но) Няма да гласувам за управляващите партии, тъй като ... те не дават достатъчно свобода и дори достатъчно пространство за мислене и не виждам бъдещето си в тази среда“ каза тя.

Орбан основава управляващата си партия „Фидес“, след като завършва Eotvos през 1987 г., започвайки като либерал преди да започне да използва силно политическо обещание за промяна сред антимюсюлманските настроения и широкия национализъм, което според критиците разклаща демократичната структура на Унгария.

„Не съм доволна от посоката, в която образователната система върви точно сега, както и от това националистическо чувство, което налагат“, казва друга възпитаничка на същия университет Естер Якаб, която изучава история на изкуството в Югоизточна Азия и смята да продължи обучението си в Холандия.

Орбан, който говори в сряда в National Public Service University в Будапеща, заяви, че  изборите ще решат дали Унгария ще бъде наводнена с имигранти.

Но според проучване, публикувано миналия месец от Republikon Institute, желанието на унгарците да емигрират е най-високо сред хората на възраст между 18 и 24 години, 40% от които твърдят, че те или някой от семейството им планира да се премести в чужбина.

Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още