IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан - ще спре мигрантите, но ще загуби младите унгарци

Хиляди млади унгарци претеглят възможностите си да емигрират, несъгласни с националистическите настроения в страната

12:13 | 07.04.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Може би ще се върна“

Голяма част от това се дължи на икономически фактори. „Те искат най-вече да емигрират поради финансови причини“, коментира анализаторът на Republikon.

Анкета от 2016 г. от института Uj Nemzedek („Ново поколение“) показва, че 33% от унгарците на възраст между 15 и 29 години планират да работят или да учат в чужбина, най-вече с цел по-добър живот.

Заплатите са се повишили значително в Унгария по време на настоящия мандат на Орбан. Но те все още изостават в сравнение със Запада, което група момчета, седнали за по бира в пъб в североизточния град Мишколц – индустриалният център на страната през комунистическата епоха - силно осъзнават.

„Мисля, че ще работя в чужбина за около пет години след завършването си и след това може би ще се върна“, споделя 21-годишният Золт Белицки, студент по инженерни науки в местния университет.

„Разбира се (ще отида) заради ... по-високата заплата и по-добрите условия за живот“, допълва той. Момчето иска да види промяна в правителството, но все още не е решил за кого да гласува.

Марк Шон, който отказа да каже как ще гласува, споделя, че работата му за германския доставчик Bosch му предлага добри възможности в Унгария. „Не обмислям да се преместя в чужбина, но не казвам „не“ на възможностите“, каза той.

„Бих се радвал, ако индустрията и унгарските компании получат подкрепа (от държавата), тъй като по този начин печалбата, която унгарските работници ще генерират ... ще остане в страната“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още